Cât de sănătos este postul negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul negru presupune să bei doar apă pe parcursul întregii zile
Postul negru presupune să bei doar apă pe parcursul întregii zile

Postul negru este o formă extremă care presupune ca pe parcursul unei zile o persoană să nu consume decât apă. Cât de sănătos este şi cine îl poate ţine.

Ideea de post negru este asociată de cele mai multe ori cu religia. Dar, în anumite situaţii, şi medicii nutriţionişti recomandă această formă extremă care presupune ca pe parcursul unei zile, o persoană să nu bea decât apă.

Postul negru poate fi un imbold pentru sistemul imunitar

„Valoarea postului nu vine neapărat din durata sau tipul lui, ci din perspectiva spirituală pentru care decidem să postim fiecare dintre noi“, explică medicul Florin Ioan Bălănică.

„Din punct de vedere medical, în unele cazuri, recomand postul negru, dar pentru perioade scurte 2-3 zile. Există studii medicale care au arătat că postul negru poate reprezenta un „push“  pentru sistemul imunitar, o „reintinerire“ a celulelor, in special cele de la nivelul tractului digestive“, explică medicul.

„Nu trebuie să ne înfometăm facă nu este cazul“

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ţinem post negru, să ne înfometăm dacă nu este cazul. „Postul negru trebuie pregătit, în sensul că ziua anterioară trebuie să includă cele 5 mese, dar reduse cantitativ şi sărace în grăsimi sau carbohidraţi.

De exemplu: piept de curcan cu fasole verde, sau supă-cremă de linte, sau pastă de năut cu ardei gras. Este un moment de luptă cu tine şi de restabilire a raportării tale sociale.“

Persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabet zaharat, boala de reflux, obezitate sau sindrom metabolic, nu este bine să ţină post negru, iar dacă doresc să ţină post, trebuie să consulte un specialist, este sfatul dr. Bălănică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite