Cât pot fi păstrate alimentele în frigider. După această perioadă devin nesigure pentru consum
0Şunca, brânza sau băuturile pot fi ţinute perioade determinate, în frigider, la temperatura de 5 grade Celsius, pentru a fi bune de consum, potrivit ghidurilor americane în materie.
Data de expirare înscrisă pe fiecare produs alimentar în parte nu înseamnă că îl putem desface şi păstra cu lunile în frigider, atrag atenţia specialiştii americani care au întocmit ghiduri de păstrare a acestora. Potrivit acestor normative, după ce este desigilată, brânza cu mucegai, de exemplu, rezistă maximum o săptămână la rece după care trebuie aruncată, potrivit independent.co.uk.
Cât timp pot fi păstrate alte alimente după ce sunt desfăcute:
Băuturi
Berea – o zi dacă este acoperită
Şampania – 3-5 zile (chiar dacă se răsuflă este sigură pentru consum în acest interval)
Vinul roşu sau alb – 3-5 zile (scoateţi vinul roşu din frigider cu o oră înainte de a fi sevit pentru a-l aduce la temperatura camerei)
Condimente
Sosul barbecue – 4 luni
Humus – o săptămână
Ketchup – 6 luni
Maioneza – 2-3 luni
Muştarul – 1 an
Alimente
Brânza Brie – o săptămână
Brânza Cheddar – 5-7 zile
Ouăle – 3-5 săptămâni
Laptele – o săptămână
Brânza Mozzarella – 2 săptămâni
Parmezan – 3 luni de la cumpărare
Iaurtul – 7-10 zile după cumpărare
Fructe şi legume
Mere – 3-4 săptămâni
Avocado – 2-3 zile (pentru a evita oxidarea acestuia stoarceţi câteva picături de lămâie peste el şi înfăşuraţi-l într-o folie de aluminiu)
Afine – 1-2 săptămâni
Morcovi – 2-3 săptămâni
Broccoli – 3-5 zile
Ţelina – 1-2 săptămâni
Struguri – 5-7 zile (pentru a evita înmuiterea lor nu-i spălaţi înainte de a-i consuma)
Salată – 3-5 zile
Sucul de portocale – 7-10 zile
Piersici – 3-5 zile
Căpşuni – 2-3 zile
Cane şi produse din carne
Şunca – 3-5 zile
Carnea de porc, de miel, de vită (negătită) – 1-2 zile
Carne gătită – 3-4 zile
Carnea de pasăre (gătită) – 3-4 zile şi 1-2 zile (negătită)
Peşte
Somon, ton, creveţi – 3-4 zile (preparaţi sau nu)
Sushi – o zi