Cât de sănătoasă este dieta vegană şi pentru cât timp. Argumentele pro şi contra ale nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta vegană exclude cu desăvârşire orice aliment provenit de la animale
Dieta vegană exclude cu desăvârşire orice aliment provenit de la animale

Cei mai mulţi dintre noi încercăm să adăugăm cât mai multe vegetale şi legume în dieta noastră. Dar când vine vorba de sănătate, o dietă strict vegană ar putea crea probleme pe termen lung, avertizează unii medici nutriţionişti.

Dieta vegană a devenit o modă a ultimilor ani. Diferenţa dintre aceştia şi vegetarieni este aceea că primii nu doar că nu consumă carne, dar nici alte produse provenite de la animale cum sunt ouăle, mierea sau laptele.

Cât de benefică pentru sănătate este o astfel de dietă rămâne de discutat, avertizează unii dintre medici.

Un studiu recent făcut la Universitatea din Florenţa leagă dieta vegetariană şi pe cea vegană de un risc redus de a face boli ischemice sau cancer. Alte studii au arătat că dieta vegană păstrează sănătatea digestiei, duce la diminuarea simptomelor menopauzei şi chiar reduce nivelul de stres, potrivit time.com.

Dieta vegană spre deosebire de cele clasice - în care sunt permise alimente din toate grupele – sau vegetariene în care peştele este permis, este cea care duce la pierderea masivă în greutate, chiar şi în cazul persoanelor care nu au putut să se ţină strict de meniul respectiv, remarcă Gabrielle Turner-McGrievy, unul dintre autorii studiului.

Potrivit aceleiaşi surse, un lucru bun pentru persoanele care încearcă dieta vegană este acela că încearcă să alcătuiască o farfurie mai sănătoasă cu accent pe legume şi verdeţuri în loc de carne, iar acesta este un obicei sănătos, chiar dacă nu e respectat cu sfinţenie.

Acelaşi studiu italian însă arată că veganii nu îndepărtează prin dietă pe deplin riscul de boli cardiovasculare sau de cancer sau de orice altă boală. „Comparativ cu dieta americanilor, cea vegană pare mult mai sănătoasă, în special pe termen scurt“, remarcă Loren Cordain, professor emerit la Universitatea Colorado, SUA.

„Pe termen lung însă nu sunt clare beneficiile, ba mai mult, s-ar putea chiar să fie o dietă mai puţin sănătoasă decât cea bazată pe carne“.

De notat însă că Loren Cordain este o promotoare a aşa numitei paleo dietă asociată cu un consum predilect de carne roşie, autoarea unei cărţi în acest sens. Dar, ca mulţi adepţi ai paleo dietei, Cordain nu este împotriva legumelor şi verdeţurilor în alimentaţie, însă susţine reîntoarcerea la obiceiurile alimentare ale strămoşilor noştri – bazată pe carne, vegetale, nuci, seminţe - şi mai puţin pe cereale, în special cele procesate şi rafinate.

Principalul argument împotriva dietei vegane este acela că un astfel de regim privează organismul de o serie de minerale precum fierul, zincul, calciul şi alţi nutrienţi esenţiali. În special este vorba de vitamina B 12 care se găseşte mai ales în ouă, canre şi peşte, şi care susţine sănătatea şi buna funcţionare a celulelor. Studii recente au arătat că acei vegani care nu iau suplimente de vitamina B 12 au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, de oase, precum şi alte afecţiuni.

„Dieta vegană trebuie bine planificată şi o atenţie deosebită trebuie acordată vitaminei B 12 întrucât nu poate fi vorba de introducerea în regim chiar şi a unor mici porţii de carne, ouă sau produse lactate, iar această omisiune este foarte nesănătoasă“, a declarat la rândul său Peter Clarys, professor de biologie umană la Universitatea Vrije din Bruxelles, Belgia.

Potrivit lui Cordain rata mare a obezităţii în rândul americanilor şi a bolilor metabolice este cauzată de adoptarea unei diete bazată pe cereal rafinate şi zahăr. „Să fie limpede: mâncând carne şi doar atât nu ajungi nici obez şi nici diabetic“, a spus aceasta.

Potrivit unor studii, consumul de carne roşie este asociat cu bolile de inimă şi cancerul, în timp ce altele sugerează că mai degrabă carbohidraţii rafinaţi sunt responsabili de apariţia acestor boli.

Oricum ar fi, dieta vegană este un pas înainte faţă de cea bazată pe cereale rafinate şi zahăr, dar pentru o sănătate optimă cel mai bine ar fi să consumăm pe lângă vegetale şi mici cantităţi de carne, ouă şi peşte.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite