Cât alcool consumat este riscant pentru ficat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Consumul de alcool poate oferi protecţie cardiovasculară, dacă vorbim despre clasicul pahar cu vin al francezilor, dar poate duce la afectarea gravă a ficatului, dacă zilnic de depăşeşte cantitatea admisă de medici.


4 români dintr-o sută consumă alcool zilnic, arată cea mai recentă statistică Lidl, realizată în cadrul proiectului „100 de români“, lansat cu ocazia Centenarului Marii Uniri. În plus, 15 români dintr-o sută consumă alcool săptămânal şi 27 dintr-o sută – lunar. O statistică îngrijorătoare, în contextul în care numărul cazurilor de probleme la nivelul ficatului cauzate de alcoolul în exces este în creştere în România.

„Una dintre primele probleme care apar în urma unui consum excesiv de alcool este ficatul gras alcoolic. Dar noţiunea de exces este una destul de variabilă“, semnalează dr. Tudor Arbanaş, medic primar gastroenterolog. Potrivit specialistului, sensibilitatea la alcool diferă în funcţie de sex, dar şi de conformaţie şi de programarea genetică a fiecăruia dintre noi. Astfel, dacă unele persoane, mai ales bărbaţi, pot consuma şi două beri de 500 ml pe zi fără să aibă efecte la nivelul ficatului pe termen lung, altele, mai ales femeile, pot prezenta modificări şi la cantităţi mult mai mici.

„Femeile au ficatul mai sensibil la alcool. Dar sensibilitatea poate să apară şi la bărbaţi, din cauza echipamentului lor enzimatic. Astfel, chiar dacă nu se depăşeşte cantitatea maximă de alcool admisă de medici, în cazul unora, riscul de ficat gras alcoolic este mai mare“, precizează medicul Tudor Arbanaş.

infografie lidl alcool

Cât alcool e prea mult?

La nivel internaţional, în Italia, de exemplu, vorbim despre un consum excesiv de alcool dacă se depăşeşte o cantitate de 40 de grame de alcool pur pe zi (aproximativ un litru de bere cu 5,5% alcool) în cazul bărbaţilor şi 30 de grame de alcool pur (aproximativ 700 ml de bere cu 5,5% alcool) în cazul femeilor. Dar aceste limite diferă de la o ţară la alta. Medicul nutriţionist Corina Zugravu, de exemplu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, recomandă o cantitate maximă de 660 de mililitri de bere pe zi pentru un bărbat şi 330 de mililitri de bere pe zi pentru o femeie.

Deşi consumul zilnic de alcool poate produce probleme grave la nivelul ficatului, nici consumul ocazional şi în cantităţi mari nu este sigur. De fapt, excesul de alcool o dată pe lună poate fi la fel de periculos, atrag atenţia medicii.

„În cazul ficatului gras alcoolic, dat fiind că avem şi un toxic care acţionează permanent dacă nu este oprit, progresia bolii e mai certă decât în cazul ficatului gras nonalcoolic. Progresia către boală hepatică avansată este mai frecventă în cazul consumului excesiv de alcool“, avertizează medicul gastroenterolog Tudor Arbanaş.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite