Cartofii sunt o sursă importantă de glucide, vitamine C şi B6. Ce riscuri apar dacă sunt ţinuţi la lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albi sau roşii, cartofii sunt o sursă importantă de carbohidraţi (glucide), vitaminele C şi B6, precum şi de potasiu. Cartofii se consumă doar gătiţi din pricina conţinutului crescut de amidon nedigerabil.

Cartofii gătiţi conţin circa 70% amidon nedigerabil care are efect similar cu cel al fibrelor alimentare. Sub coajă însă, cartofii conţin cantităţi mari de glucoalcalinoizi – cel mai important fiind solanina – cu potenţial toxic. Din acest motiv, nu se vor consuma cartofi expuşi prea mult la lumină, care devin negricioşi, loviţi, îmbătrâniţi, potrivit „Abecedarului de nutriţie“, semnat de academicianul Nicolae Hâncu.

Acumularea de solanină din cartofi creşte proporţional cu durata expunerii la lumină.

Modul de preparare a carofilor face diferenţa între cartoful-aliment prietenos şi  contrariul. Astfel, dacă 100 de grame de cartof copt în cuptor are aproximativ  120 de kca lşi nu conţine grăsimi, aceeaşi cantitate de cartofi prăjiţi are 225 de kcal şi 11 grame de grăsimi, în bună parte sub forma trans – cu efecte nocive asupra sănătăţii.

Prin prăjire creşte şi indexul glicemic, adică viteza de absorbţie a glucidelor din intestin.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite