Carnea de viţel are mai mult colesterol decât cea de vită. Beneficiile şi riscurile consumului de carne roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea roşie conţine grăsimi ascunse în fibra musculară
Carnea roşie conţine grăsimi ascunse în fibra musculară

Carnea este o sursă importantă de energie şi de proteine. Aceste proteine din carne  conţin aminoacizi esenţiali care nu pot fi procuraţi din alte alimente. Cu toate beneficiile, carnea roşie nu ar trebui să facă parte din alimentaţia zilnică, avertizează medicii nutriţionişti. Aceasta pentru că studiile făcute au arătat că există o corelaţie strânsă între carnea roşie şi riscul de cancer de colon.

Vin sărbătorile şi ne pregătim pentru o porţie vârtoasă din toate bunătăţile posibile la care am râvnit tot anul. Cârnaţi, caltaboşi, tobă, fripturi, jumări şi câte şi mai câte. Parcă nu e momentul să fim bătuţi la cap cu sfaturi de genul: „asta nu face parte din alimentaţia sănătoasă, aia nu ar trebui consumată în exces“. Lăcomia ar putea totuşi să ne coste atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Cum nici nu vrem să ne petrecem Crăciunul la spital şi nici să riscăm un cancer de colon, ar trebui să ştim ce conţine fiecare tip de carne roşie care, să recunoaştem, este baza nutriţiei tuturor românilor în această perioadă.

Astfel, deşi este considerată de foarte mulţi cel mai sănătos tip de carne roşie, persoanele care au probleme cu colesterolul ar trebui să fie atente la carnea de viţel. Aceasta pentru că este cea mai bogată în colestrol şi, totodată, cea mai greu digerabilă. Are mai puţin fier decât carnea de vită, dar şi cele mai puţine grăsimi.

Comparativ cu carnea albă, cea roşie – porc, vită, oaie, vânat – are mai mult fier, dar şi mai multe grăsimi, unele dintre ele ascunse în fibra musculară şi care nu pot fi îndepărtate.

Organele – ficatul, creierul, rinichiul, inima, momiţele – au un conţinut mare de colesterol, comparativ cu muşchii. De asemenea, în ficat, rinichi sau inimă se găsesc cantităţi mari de riboflavină, tiamină, acid nicotinic şi fier. Ficatul are un conţinut mare de vitamina A.

La capitolul beneficii mai pot fi enumerate mineralele şi vitaminele prezente în carnea roşie – fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier sub formă uşor absorbabilă, zinc, cupru, seleniu, acid folic şi vitamine din grupul B , precum şi anumiţi aminoacizi esenţiali din proteine şi care nu pot fi găsiţi în alte alimente.

Prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, recomandă în Abecedarul de nutriţie, ca alimentele precum carnea roşie să nu facă parte din alimentaţia zilnică, recomandarea fiind de 1-2 porţii pe lună. Totodată, medicul recomandă evitarea consumului de mezeluri, mai ales a celor făcute din carne tocată sau pastă de carne. Pot fi consumate mezeluri în care se vede fibra musculară, mai spune specialistul.

Cât priveşte parizerul, fie că este de pui sau de porc, principalul ingredient al acestui produs este slănina.

Studiile făcute până acum au arătat că există o corelaţie strânsă între consumul de carne roşie şi riscul de cancer de colon. Grăsimile din carne au legătură şi cu bolile cardiovasculare, după cum bine se ştie. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite