Carnea roşie revine în dietă? Un studiu controversat privind riscul de cancer agită din nou apele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim într-o lume a datelor imperfecte şi acest lucru nu se va schimba. Cercetarea în nutriţie se dovedeşte a fi o întreprindere dificilă şi plină de provocări, susţin specialiştii. Un studiu controversat privind carnea roşie a reaprins scânteia unui război care părea tranşat.

Nici mai mult nici mai puţin, renunţarea la cârnaţi, friptură, carne tocată sau alte forme de carne roşie sau procesată este pierdere de timp pentru cele mai multe persoane, potrivit bbc.com. Cercetarea, care se află în contradicţie cu opinia majorităţii specialiştilor de pe întreaga planetă, spune că dovezile potrivit cărora carnea roşie produce cancer sunt slabe şi că riscul pentru populaţie este scăzut.

Aşa cum era de aşteptat, publicarea studiului a stârnit reacţii puternice şi într-o tabără şi în cealaltă. În timp ce unii au lăudat „evaluarea riguroasă“, alţii au fost de părere că „opinia publică va fi indusă în eroare“ de o asemenea cercetare „periculos de greşită“.

La categoria carne roşie este inclusă carnea de vită, cea de porc, precum şi vânatul, iar carnea procesată se referă la cea modificată fie pentru prelungirea termenului de valabilitate, fie pentru a-i schimba gustul, în principal, prin afumare, adăugarea de sare sau de conservanţi. Carnea tocată pură şi simplă nu intră în categoria procesată, dar şunca, cârnaţii, crenvurştii, salamul, pateul, da.

Sunt rele pentru sănătate?

Una dintre îngrijorările legate de consumul de carne roşie este legată de riscul de cancer intestinal. Agenţia internaţională pentru cercetarea cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a ţinut capul de afiş  în întrega lume  atunci când a făcut anunţul potrivit căruia carnea procesată contribuie la apariţia cancerului. A mai spus, de asemenea, că este ”probabil carcinogenă“ dar încă există dovezi limitate. Doar în Marea Britanie se crede că 5.400 de cancere digestive sunt legate de carnea procesată, în fiecare an. Totodată, au fost sugerate legături cu apariţia problemelor cardiovasculare şi a diabetului de tip 2. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă sunt de acord că un consum mare de carne procesată este dăunător pentru sănătate.

Ce spune noul studiu

Cercetătorii – conduşi de Universitatea Dalhousie şi Universitatea McMaster din Canada – au examinat aceleaşi dovezi la care s-au uitat şi ceilalţi colegi înaintea lor, iar interpretările lor au fost publicate în Annals of Internal Medicine. Astfel, ei susţin că în urma datelor pe care le-au parcurs, a rezultat faptul că riscurile nu sunt atât de mari, iar dovezile sunt atât de slabe, încât nu pot să afirme că riscurile sunt reale.

„Alegerea corectă pentru majoritatea oamenilor, dar nu pentru toţi, este să continue să mănânce carne“, este de părere unul dintre cercetători - Bradley Johnston, profesor asociat.

„Nu spunem că nu există niciun risc, a adăugat acesta, spunem că sunt extrem de puţine dovezi ale unei foarte mici reduceri a cancerului şi a altor consecinţe asupra sănătăţii prin eliminarea acestui tip de carne.“

În timp ce statisticienii au apreciat studiul ca fiind „extrem de cuprinzător“, oficialii britanici din sănătate publică şi medicii nutriţionişti au respins o astfel de interpretare a concluziilor şi au declarat că nu au de gând să-şi revizuiască recomandările privind limitarea consumului de carne.

Dr. Marco Springmann, de la Universitatea din Oxford, a declarat că recomandările din noul studiu sunt „extrem de greşite” şi că nesocotesc „dovezile ştiinţifice”. La rândul ei, dr. Giota Mitrou, de la Fondul de cercetare a cancerului, a declarat că astfel de studii  pot pune opinia publică la risc sugerând că oamenilor pot mânca carne după pofta inimii, când nu este deloc aşa.

NHS recomandă oricui consumă mai mult de 90 de grame de carne roşie sau procesată să reducă acest consum la 70 de grade pe zi, în medie.  Asta înseamnă cinci felii de şuncă, o jumătate de burger mare sau un sfert dintr-o friptură de 230 de grame.

„La nivel global, dovezile indică faptul că persoanele care consumă carne roşie şi procesată ar trebui să-şi limiteze aportul“, a declarat inflexibil prof. Louis Levy, şeful departamentului de nutriţie din Ministerul Sănătăţii. „Consumul de carne poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar dacă este prea mare, creşte riscul de a dezvolta cancer intestinal“, a conchis acesta.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite