Carnea procesată, vinovată pentru o moarte prematură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de carne procesată dăunează sănătăţii FOTO Lifehacker.com
Consumul de carne procesată dăunează sănătăţii FOTO Lifehacker.com

Cârnaţii, şunca şi alte tipuri de carne procesată cresc riscul unei morţi timpurii, potrivit unui studiu care arată efectul nociv pe care conservanţii din mezeluri îl au asupra sănătăţii.

Potrivit BBC, cercetătorii au conchis că includerea în alimentaţie a tuturor tipurilor de carne procesată este asociată cu boli cardiovasculare, cancer şi o moarte prematură.

Autorii studiului au mai spus că sarea şi conservanţii alimentari sunt substanţele care dăunează de fapt sănătăţii consumatorilor.

Studiul a durat 13 ani şi a inclus participanţi din 10 ţări europene. Cercetarea a arătat că persoanele care consumau cantităţi însemnate de carne procesată erau, în general, fumători, obezi şi aveau mai multe obiceiuri cunoscute ca fiind nocive.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au subliniat că, şi după îndepărtarea celorlalţi factori de risc, carnea procesată dăuna în continuare sănătăţii. În total, aproape 10.000 de oameni au murit de cancer şi 5.500 din cauza problemelor cardiace.

Prof. Sabine Rohrmann, de la Universitatea din Zurich, a declarat pentru BBC: „Consumul exagerat de carne, mai ales de carne procesată este asociat cu un stil de viaţă nesănătos“. „Renunţarea la fumat este mai importantă decât eliminarea cărnii din alimentaţie, dar le-aş recomanda oamenilor să reducă“, pe cât posibil, cantitatea de carne, a adăugat Rohrmann.

Ea a spus că dacă toate persoanele care au participat la studiu ar fi consumat mai puţin de 20 de grame pe zi de carne procesată, 3% dintre decesele premature ar fi putut să fie prevenite.

Potrivit Fondului Mondial pentru Cercetarea Cancerului, s-ar înregistra cu 4.000 mai puţine cazuri de cancer de colon dacă oamenii ar consuma mai puţin de 10 grame de carne pe zi.

Cu toate acestea, optarea pentru metode de gătit cunoscute ca fiind mai puţin nocive, ar putea contribui la menţinerea sănătăţii, fără să fie necesară eliminarea completă a cărnii din alimentaţie. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite