Nutriţionistul Corina Zugravu dezvăluie care sunt cele mai mari greşeli pe care le facem în dieta de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitatea de bere recomandată pe zi pentru un bărbat este de 660 ml şi de 330 ml pentru o femeie FOTO Arhivă
Cantitatea de bere recomandată pe zi pentru un bărbat este de 660 ml şi de 330 ml pentru o femeie FOTO Arhivă

E bine sau nu să bem bere pe durata verii? Ne îngraşă, ne deshidratează? Care sunt cele mai recomandate diete ca să arătăm bine la plajă? Am discutat la Adevărul Live cu medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Există o categorie de oameni care sunt predispuşi la îngrăşare vara.

Medicul nutriţionist Corina Zugravu, preşedintele Centrului de studii despre bere, sănătate şi nutriţie, face portretul-robot al românilor care riscă să adauge kilograme pe durata verii şi ne lămureşte care sunt cele mai frecvente greşeli care ne fac să nu arătăm bine la plajă.

De asemenea, specialista demontează miturile despre alimentaţia de vară, ne spune dacă e bine sau nu să bem bere şi dacă dieta ar trebui sau nu să fie alcătuită exclusiv din sucuri de fructe şi legume.

Este berea sănătoasă?

Berea e o alternativă sănătoasă la apă, bineînţeles în limitele consumului moderat. Un pahar cu bere băut zilnic nu dăunează, ba chiar ajută. Ea hidratează şi, spre deosebire de băuturile răcoritoare carbogazoase, aduce şi vitamine, minerale şi substanţe benefice. 

A recomanda oamenilor să bea numai apă e corect din punct de vedere nutriţional, însă unii oameni chiar nu pot bea doar apă. Chiar şi eu beau bere în fiecare seară, câte un pahar. Şi am observat că adorm mai uşor, datorită substanţelor din hamei, spune Corina Zugravu.

Dacă ar fi să alegem între o bere şi un pahar cu suc, nutriţionistul recomandă să optăm pentru bere, de regulă fără alcool, deoarece compoziţia acestei băuturi are mai puţine calorii, spre deosebire de sucurile naturale.

În loc să bem sucuri naturale, specialistul recomandă să mâncăm fructul ca atare. 

Un mit celebru în jurul berii este acela că ar îngrăşa, însă acesta este demontat de dr. Zugravu.

corina zugravu foto david muntean

Există acest mit, din păcate, care cred că nu va dispărea prea curând iar vina cred că aparţine producătorilor, care promovează berea prin reclame în care apar tot timpul bărbaţii cu burtă, care stau de obicei pe canapea şi se uită la fotbal. Desigur, berea îngraşă dacă este consumată peste măsură, la fel cum îngraşă şi sucurile naturale sau mâncarea în exces. Caloriile sunt aceleaşi, cantitatea contează, spune dr. Zugravu.

Un litru de bere înseamnă 450 de kilocalorii, or dacă bei doi litri pe seară atingi mia de calorii fără prea mare efort. Adăugaţi şi mâncarea de peste zi şi veţi depăşi lejer necesarul de calorii de care organismul are nevoie. Iar românii au, din păcate acest obicei al băutului în exces, mai ales seara, completează medicul.

Berea mai este numită şi pâinea lichidă pentru că multe persoane uită să o includă în jurnalul alimentar. 

Mare atenţie şi la energizante, atrage atenţia nutriţionistul. Pe timpul verii, acestea sunt frecvent consumate mai ales de tineri, pentru că au gust bun, sunt dulci şi conferă energie, dar aduc la pachet şi foarte multe calorii din cauza zahărului conţinut. De asemenea, este contraindicat consumul de energizante în combinaţie cu băuturile alcoolice, pentru că există riscul să nu vă daţi seama că v-aţi îmbătat şi aveţi tendinţa să beţi foarte mult, iar consecinţele sunt devastatoare, atât din punct de vedere al caloriilor, cât şi al stării de sănătate, spune medicul.

Şi pentru că este vară, mulţi dintre noi ne apucăm să facem sport, să alergăm în parc. După o astfel de şedinţă de jogging, dacă nu vreţi să beţi apă puteţi bea fără grijă bere fără alcool, care are doar 28 de kilocalorii la suta de mililitri şi hidratează la fel ca apa.

Grătarele, inamicii siluetei

Consumat o dată la lună, grătarul nu dăunează. Însă, atunci când mâncăm zilnic carne la grătar, foarte arsă, sigur apar probleme. Cârnaţii, micii şi orice alt tip de carne, dacă sunt lăsate mult timp pe grătar se ard iar substanţele formate pot duce la indigestii, probleme cu bila şi multe alte probleme digestive, este de părere nutriţionistul.

Un alt obicei frecvent în rândul românilor este asocierea seminţelor cu bere, care poate fi chiar sănătos, dacă ţinem cont, desigur, de regulile bunului simţ şi de cantitate.

Seminţele au grăsimi sănătoase, dar cam multe calorii, e adevărat. Ele au substanţe utile pentru organism. Plus că atunci când mâncăm ceva crocant, care durează, creierul percepe pozitiv acest lucru şi ne induce o stare de relaxare, spune dr. Zugravu.

corina zugravu foto david muntean

Nu trebuie să mâncăm seminţe foarte sărate şi nici foarte arse, ci foarte puţin prăjite la cuptor, astfel încât să nu se piardă nutrienţii din ele.

Cel mai sănătos sortiment de ulei

Uleiul de floarea soarelui, cel de rapiţă şi de in nerafinat sunt indicate pentru că deţin toată gama de acizi graşi Omega 3. Să nu uităm nici de uleiul de măsline extravirgin. Gustul uleiului autentic extravirgin e dat în primul rând de preţ şi de lipsa mirosului sau gustului neplăcut.

Trebuie avut grijă însă la cantităţi, chiar dacă ştim că uleiul de măsline este sănătos acesta are destul de multe calorii. Într-o salată, o linguriţă cu ulei de măsline este suficientă pentru a da un gust bun, plus că absoarbe mai bine nutrienţii din roşii, de exemplu.

Alimentele bio au preţuri nejustificate

Gama de alimente bio este destul de restrânsă iar preţurile sunt exagerat de scumpe, spune dr. Zugravu, în condiţiile în care cele mai recente rapoarte privind cantitatea de pesticide din fructe şi legume nu indică o depăşire majoră a limitelor admise.

Am văzut roşii bio la 30 de lei kilogramul, în timp ce la piaţă le găsim cu patru lei. Un preţ dublu, să zicem, s-ar justfica, să spunem că productivitatea e mai mică şi de aceea creşte preţul, dar chiar aşa de scump nu mi se corect. La legume şi la fructe ne putem baza pe ce găsim pe piaţa obişnuită.

Combinaţia iaurtului cu covrigi şi merdenele

În ce priveşte iaurtul cu un covrig la micul dejun sau la prânz, medicul nu este total împotrivă, pentru că lactatele nu au multe glucide, cerealele au, lactatele au proteine, covrigul nu are, deci e o combinaţie bună din punct de vedere nutriţional.

În ce priveşte însă asocierea merdenelelor cu iaurtul, lucrurile se schimbă. 

Merdenelele sunt făcute din foietaj, care înseamnă multa grăsime, seu industrial de slabă calitate şi nu sunt deloc recomandate într-o dietă echilibrată, spune dr. Zugravu.

Vacanţa all inclusive îngraşă

Multe persoane se întorc cu cel puţin două-trei kilograme din vacanţă iar de vină sunt meniurile all inclusive, în care hotelurile pun la dispoziţia turistului tot felul de mâncăruri pe care, dacă tot am dat banii, vrem să le încercăm. Însă vacanţa înseamnă relaxare, plimbare, înot, vizite, nu să golim bufetul, adaugă medicul.

Ce mâncăm vara ca să slăbim

Nutriţionistul recomandă să mâncăm echilibrat, doar când ne e foame, să punem baza pe multe salate, care în perioada aceasta sunt foarte ieftine.

Atenţie însă la fructe, care nu trebuie consumate în exces.

Cunosc oameni care mănâncă jumătate de pepene sau un kilogram de struguri pe zi în timpul verii. O jumătate de kilogram de struguri e moartea pancreasului, e ca şi cum ţi-ai face perfuzie cu glucoză. - dr. Zugravu.

De asemenea, e recomandat ca întotdeauna să alegem să mâncăm fructele, nu să le bem. Există multe persoane care obişnuiesc să-şi înceapă ziua cu un smoothie de fructe, la care adaugă câteva fructe oleaginoase, iar această combinaţie este foarte calorică, adaugă medicul.

Cura de detoxifiere, inutilă şi dăunătoare

Curele de detoxifiere sunt ireale, nu există aşa ceva, spune pe un ton categoric dr. Zugravu.  

Brusc, două săptămâni bei doar sucuri de fructe şi legume, care sunt bune de regulă, dar nu consumate exclusiv. Astfel se dezechilibrează organismul în mod radical, apar deficienţe de proteine. Corpul primeşte în timpul unei astfel de cure doar glucide, fibre, minerale şi vitamine, dar lipesc elemente esenţiale, cum sunt proteinele şi carbohidraţii complecşi.

Detoxifierea are loc în fiecare secundă în corpul nostru, fără a-l ajuta, pentru că altfel am muri pur şi simplu, concluzionează dr. Corina Zugravu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite