Cafea sau ceai? Care băutură este mai sănătoasă şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul şi cafeaua au fost mereu băuturi aflate în atenţia cercetătorilor din cauza efectelor pe care le au asupra sănătăţii
Ceaiul şi cafeaua au fost mereu băuturi aflate în atenţia cercetătorilor din cauza efectelor pe care le au asupra sănătăţii

O cană de cafea dimineaţa ne energizează, iar una de ceai seara ne ajută să ne relaxăm după o zi stresantă. După ani în care studiile au pendulat între avertismente şi promisiuni frumoase, noile cercetări par să arate că, indiferent de unde ne luăm doza de cafeină, şi cafeaua şi ceaiul sunt băuturi benefice pentru sănătate.

Recent, Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului, din subordinea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a scos cafeaua de pe lista substanţelor carcinogene, potrivit webmd.com. Mai mult decât atât, unele studii par chiar să indice că aceasta ar avea efecte de protecţie a organismului după tratamentul cancerului de colon. Alte studii sugerează că băutura ar ţine la distanţă maladiile Alzheimer şi Parkinson.

Cercetări variate au arătat că băutorii de ceai au mai puţine riscuri de a face cancer de piele, de sân sau de prostată, chiar dacă cercetătorii nu ştiu să spună exact care este mecanismul prin care această băutură protejează mai exact.Dar ceaiul, în special cel verde este bogat în antioxidanţi care limitează distrugerea celulelor şi îmbunătăţesc sistemul imunitar, în timp ce polifenolii duc la scăderea presiunii sângelui şi a nivelului de colesterol. Totodată, se pare că are efecte de prevenire a bolii Alzheimer pentru că unul dintre polifenoli – EGCG – previne formarea plăcilor care duc la distrugerea neuronilor.

Însă, este cafeaua mai bună decât ceaiul sau invers? Experţii susţin că este greu de spus. Aceasta pentru că este dificil de separat ingredientele, rolul pe care îl joacă în dietă şi efectele diferite pentru fiecare organism în parte.

Dr. Elliott Miller, specialist la Institutul American de Sănătate, împreună cu colegii săi au studiat semnele bolilor de inimă la 6.800 de persoane din care 75% obişnuiau să bea cafea, iar restul, ceai. S-a observat la aceea care au declarat că obişnuiesc să bea ceai – mai mult de o cană pe zi – au riscuri mai mici de a avea plăci pe artere, şi, prin, urmare, riscuri mai scăzute de a avea boli de inimă. Cafeaua nu pare să aibă acest efect, a spus Miller.

„Foarte des pacienţii îşi întreabă medicul dacă este sănătos pentru ei să bea cafea sau au riscuri să le crească tensiunea, colesterolul sau să facă boli arterocoronariene. Pentru că opinia potrivit căreia dacă bei cafea atunci exciţi inima, iar acesta e un lucru rău este foarte răspândită. Ei bine, dacă vine cineva şi-ţi spune că băutura nu are nicio influenţă asupra inimii, mi se pare o informaţie preţioasă“, a argumentat specialistul.

Cercetătorii mai spun că este dificil de precizat în ce fel cele două băuturi afectează organismul, întrucât ambele sunt băuturi complexe care conţin o varietate de ingrediente. Inclusiv cafeina, polifenolii şi antioxidanţii – substanţe care se află în atenţia cercetătorilor pentru proprietăţile lor anticancerigene, a spus, la rândul ei, Lisa Cimperman, dietetician clinician la University Hospitals Case Medical Center.

Interacţiunea acestor ingrediente este dinamică, mai spune Cimperman, însă mulţi se concentrează în a izola o substanţă sau alta despre care cred că este secretul care dă efectul băuturii.

Cimperman mai spune că ceaiul a fost legat de cu un risc scăzut de cancer şi boli de inimă, cu reducerea în greutate şi o îmbunătăţire a sistemului imunitar. În acelaşi timp, cafeaua este o cale potenţială de a contrcara nu doar maladia Parkinson, dar şi diabetul de tip 2, bolile de de ficat sau cele de inimă.

Un studiu recent făcut de dr. Charles Fuchs, directorul Centrului pentru studiul Cancerului Gastrointestinat din Boston, a arătat că un consum regulat de cafea ajută la prevenirea cancerul de colon după efectuarea tratamentului. Studiul a fost făcut pe 1.000 de persoane care au băut 4 ceşti de face ape zi, însă medicii nu ştiu exact care substanţă din cafea dă efectul protector.

Dr. Fuchs e de părere că persoanele sănătoase pot bea două sau mai multe ceşti de cafe ape zi fără a se îngrijora privitor la sănătatea lor. Ce pot face acele persoane cărora nu le place cafeaua? „Eu le recomna dieta, exerciţiul fizic şi evitatea obezităţii, a mai spus medicul.

Alţi cercetători au studiat rolul geneticii şi al stilului de viaţă în combinaţie cu aceste băuturi. Ei bine, cafeaua şi ţigările luate împreună pot duce la cancer şi la boli de inimă, sunt categorici specialiştii.

Unele persoane procesează altfel cafeau decât altele, a declarat dr. Martha Gulati, şefa catedrei de Cardiologie de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Arizona.Ea a observant că aceea care beau ceai fac mai multă yoga şi exerciţii de meditaţie şi că tind să aibă un control mai bun al greutăţii corporale.

Dr. Robert Eckel, endocrinolog Şcoala de Medicină a Universităţii din Denver, afirmă că dieta sănătoasă este cea mai sigură cale de a evita bolile de inimă. „Este vorba despre legume şi fructe, seminţe, carne de pui, peşte şi evitarea grăsimilor saturate. Mesajul nutriţional este neschimbat“, a conchis acesta.

„Nici o băutură sau aliment nu va face minuni pentru sănătate, ci doar calitatea dietei care este suma tuturor acestora“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite