Bolile alimentare sunt mai grave la copii. Ce sfaturi dau medicii pediatri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Pop, medic pediatru, prof.univ.dr. la UMF „Victor Babeş“ din Timişoara, a explicat motivele pentru care bolile de alimentaţie afectează mai ales copiii de vârstă mică.

Bebeluşii, copiii până în 3 ani sunt cei mai expuşi bolilor de alimentaţie, mai ales în situaţia în care părinţii nu ştiu cum să facă diversificarea şi introduc mult prea devreme anumite alimente în dieta copiilor. Dr. Liviu Pop, medic pediatru, prof.univ.dr. la UMF „Victor Babeş“ din Timişoara, a explicat într-un scurt interviu pentru Adevărul motivele pentru care bolile de alimentaţie afectează mai ales copiii de vârstă mică.

„Toxiinfecţiile alimentare ţin, în principal, de condiţiile de igiena alimentaţiei, adică a modului în care sunt pregătite alimentele. De aceea, apar în focare, în anumite grupuri populaţionale, colectiviităţi, care consumă, la un moment dat, acelaşi aliment contaminat. Colectivităţile de copii fiind mai multe (cantine şcolare, creşe, şcoli etc), comparativ cu adulţii, aparent aceste toxiinfecţii alimentare par să fie mai frecvente la populaţia pediatrică. Desigur, putem vorbi de o sensibilitate crescută la vârstele mai mici (de exemplu la copii mici, de gradiniţă) prin factori locali digestivi de apărare mai „puţin viguroşi“ faţă de adult. Mult mai important este faptul că dezechilibrele metabolice, care să pună viaţa copilului în pericol se instalează mult mai repede la copil“.

Cauzele şi simptomele acestor boli

Cauza este una singură – contaminarea alimentelor cu germeni patogeni şi/sau toxinele acestora. „Simptomele obişnuite sunt vărsăturile abundente, frecvente, crampele (durerile) abdominale, scaunele diareice. Semnificativ este faptul că apar relativ brusc, nu au un simptome care să anunţe. Sunt situaţii în care pot apărea şi simptome neurologice, uneori chiar severe“.

Cât de grav este sindromul hemolitic-uremic în cazul copiilor şi cum ar trebui el tratat

Sindromul hemolitic uremic reprezintă o urgenţă majoră. Tratamentul corect se poate asigura doar într-un serviciu specializat de nefrologie cu staţie de dializă la îndemână, în binom cu un serviciu de Terapie Intensivă pediatrică. În ce priveşte sechelele, în foarte multe afecţiuni vindecarea se poate face cu „restituţio ad integrum“, sau cu sechele, în diverse grade de afectare. Aceasta depinde de mulţi factori care ţin de gazdă (vârstă, starea organismului în momentul îmbolnăviri) sau de factori externi (intervalul de timp până la instituirea terapiei, gradul de virulenţă al patogenilor).

Cum ajung alimentele contaminate

Posibilităţile de contaminare ţin de pregătirea/prepararea neigienică a alimentelor: mâni nespălate, purtători sănătoşi, condiţii neconforme de păstrare / transport al alimentelor etc.

Sfaturi pentru părinţii care vor să-şi ferească odraslele de astfel de probleme

1. Aşa cum îi învaţă să nu treacă strada decât pe lumina verde, tot aşa sa-i înveţe să se spele pe mâni înainte de orice masă.

2. Să evite alimentele din comerţ neambalate (un exemplu tipic este îngheţata la cornet).

3. Să nu consume alimente pentru care provenienţa lor este obscură. Atenţie la alimentele din piaţă. Să cunoască sursa.

4. Să nu bea din acelaşi pahar cu colegul de bancă

5.Să fie atenţi la vânzătorii care manipulează alimente (mezeluri, îngheţată, lactate etc), să aibă mănuşi de protecţie şi să ia atitudine când acest lucru nu este respectat.

6. Să solicite cantinelor, dacă este cazul, existenţa avizelor epidemiologice. Au tot dreptul ca părinţi.

7. Să apeleze la medic în orice situaţie suspectă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite