Beneficiile consumului de vin roşu, sub lupa oamenilor de ştiinţă

Beneficiile consumului de vin roşu, sub lupa oamenilor de
ştiinţă

Beneficiile consumului de vin roşu. FOTO:myessentia.com

Faceţi parte din categoria celor care preferă să se relaxeze şi să îşi încheie ziua cu un pahar de vin roşu? Deşi nu mai există dubii că excesul de alcool poate avea efecte negative, câteva studii realizate în ultimii ani aduc la lumină şi câteva beneficii ale alcoolului, în special ale vinului roşu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialişitii sunt încă rezervaţi dacă să recomande sau nu vinul roşu pentru presupusele sale proprietăţi benefice asupra stării de sănătate, deoarece nu se doreşte încurajarea consumului de alcool, mai ales că de la un pahar la o sticlă întreagă nu e decât un singur pas iar excesul nu face decât să crească riscul de afecţiuni grave.

Cu toate acestea, numeroase studii au scos la iveală importanţa antioxidanţilor din vinul roşu, mai precis a polifenolilor, care se găsesc în coaja strugurilor, în concentraţie mai ridicată îndeosebi în strugurii roşii.

Beneficiile consumului de vin roşu - nu ajută inima, dar previne cancerul
 

Potrivit cercetătorului Georges Halpern, profesor în ştiinţe farmaceutice la Universitatea Hong Kong, „aceste substanţe ar avea un rol protector asupra sistemului cardiovascular şi nu numai“.

Însă un studiu realizat în 2014 de către Royal Society of Chemistry Fodd & Function şi apărut ulterior în celebra publicaţie JAMA demontează acest presupus beneficiu. Oamenii de ştiinţă au analizat pe o perioadă de nouă ani dietele a 783 de localnici din două sate din italia, femei şi bărbaţi cu vârste peste 65 de ani, şi, comparând valorile cu ale unui grup de  control, format din 273 de participanţi, au descoperit că vinul roşu consumat de subiecţi nu a avut o influenţă majoră asupra stării generale de sănătate. Aşadar, mitul conform căruia consumul de vin roşu ar face bine inimii rămâne deocamdată incert.

Pe de altă parte, consumul moderat de vin roşu ar avea rol de prevenire a anumitor forme de cancer, cum este cel de creier sau cancerul de colon. Studiul realizat în 2014 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Colorado, publicat mai apoi în revista Advances in Experimental Medicine and Biology,  spune negru pe alb că resveratrolul împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi induce apoptoza celulară (distruge celulele bolnave).

Beneficiile consumului de vin roşu - bun pentru siluetă şi creier

Un alt beneficiu dovedit al consumului moderat de vin roşu constă în faptul că încetineşte procesul de pierdere a memoriei, fapt demonstrat în urma unui studiu pe animale de laborator, realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare din Texas şi publicat în revista Nature.

De asemenea, vinul roşu ar contribui şi la menţinerea greutăţii corporale, spun oamenii de ştiinţă din Coreea. Potrivit acestora, piceatanolul, un compus similar resveratrolului şi care se găseşte în strugurii roşii, poate bloca procesele care permit celulelor grase să se depună şi să se dezvolte.

Vinul roşu consumat cu moderaţie ar putea, în aceeaşi măsură, să prevină afecţiunile dentare, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul Agricultural and Food Chemistry. Potrivit oamenilor de ştiinţă, vinul roşu ar distruge bacteriile periculoase care pot cauza carii, dar şi alte probleme dentare.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: