Aspartamul este sigur pentru consum, a decis Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aspartamul a fost declarat sigur pentru consum de către o comisie europeana
Aspartamul a fost declarat sigur pentru consum de către o comisie europeana

Aspartamul este sigur pentru consumul uman la nivelul curent de expunere, a concluzionat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), la sfârşitul unui studiu riguros.

„Această opinie reprezintă una dintre cele mai complete evaluări de risc ale aspartamului făcute vreodată. Este un pas înainte pentru întărirea încrederii consumatorului în evaluarea datelor ştiinţifice ale EFSA făcute pe aditivii alimentari“, a declarat doctor Alicja Mortensen, directorul Comisiei de Aditivi Alimentari şi Surse Nutriente Adăugate Alimentelor (Comisia ANS) a EFSA.

Experţii ANS au luat în considerare toate informaţiile disponibile şi, în urma unei analize detaliate, au concluzionat că aportul zilnic acceptabil de 40 de miligrame/kilogram/zi este sigur pentru populaţie. Totuşi, în cazul pacienţilor care suferă de fenilcetonurie (PKU – o boală genetică gravă determinată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid prezent în alimente), acest aport zilnic acceptabil nu se aplică, deoarece au nevoie de o dietă strictă pentru scăderea fenilalaninei.

Ca urmare a unei cercetări detaliate a dovezilor oferite şi de studiile pe animale, dar şi de cele pe oameni, experţii au exclus riscul potenţial al aspartamului, cum că ar cauza deteriorări ale genelor şi că ar putea cauza cancer. Specialiştii EFSA au mai concluzionat şi că aspartamul nu afectează creierul, sistemul nervos sau funcţiile comportamentale sau cognitive ale copiilor sau adulţilor. În ceea ce priveşte sarcina, Comisia a notat că nu există niciun risc în dezvoltarea fătului din cauza expunerii fenilalaninei care provine din aspartam în cantităţile permise acum.

Aceste rezultate ale Comisiei clarifică faptul că elementele aspartamului, fenilalanina, metanolul şi acidul aspartic, sunt prezente în mod natural şi în alte alimente, cum ar fi metanolul care se regăseşte în fructe şi legume. 

Experţii EFSA au examinat toate dubiile care existau în ceea ce priveşte evaluările anterioare ale aspartamului. EFSA a primit peste 200 de comentarii în timpul consultărilor publice care au avut loc începând cu 9 ianuarie 2013 şi care s-au sfârşit pe 15 februarie 2013, şi au notat în raport că toate opiniile au fost luate în considerare.


Citeşte şi:

Adevărul dulce şi amar despre înlocuitorii zahărului

Acum, mai mult decât oricând, piaţa este invadată de o mulţime de îndulcitori, atât naturali, cât şi artificiali. Specialiştii ne ajută să facem alegerile potrivite în funcţie de nevoile noastre.

FOTO Îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali? Despre riscurile şi beneficiile de care ar trebui să ştii

În urmă cu un secol, gustările dulci îşi trăgeau aroma din ingrediente cum ar fi mierea sau chiar zahărul de masă. Acum, dacă arunci o privire pe ambalajul dulciurilor, vei observa că printre îndulcitori se regăsesc substanţe chimice precum aspartamul sau plante cum sunt stevia. Unele dintre ele sunt catalogate ca fiind „naturale“, altele „artificiale“.

Sucurile dietetice, risc mai mare de diabet decât cele cu zahăr

Variantele light ale răcoritoarelor acidulate sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele normale, arată un studiu recent. Potrivit specialiştilor francezi, băuturile dietetice cresc cu 60% riscul de diabet zaharat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite