Antioxidanţii: cum ne ajută şi în ce alimente îi găsim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşiile sunt campioane la antioxidanti   FOTO Arhivă
Roşiile sunt campioane la antioxidanti   FOTO Arhivă

Antioxidanţi. Sub această denumire se află substanţe naturale care au puterea de a anihila molecule extrem de agresive: radicalii liberi. Principalele surse de antioxidanţi sunt fructele şi legumele proaspete. Acum, când pieţele abundă în roadele toamnei, este momentul ideal pentru a ne face plinul de antioxidanţi.

Cei mai importanţi antioxidanţi sunt: vitamine A, C şi E, zinc, seleniu, polifenoli, carotenoizi. Din păcate, organismul nu reuşeşte să sintetizeze întreg necesarul de antioxidanţi. De aceea, este important să ni-i asigurăm prin alimentaţie. Pentru a măsura concentraţia de antioxidanţi dintr-un aliment, se utilizează indicele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Aportul zilnic recomandat variază între 3000 şi 5000 de unităţi ORAC. Această doză este asigurată dacă mâncăm, de exemplu, 100 de grame de căpşuni sau de fructe de pădure. Cum însă nu stăm cu creionul în mână pentru a calcula tot ceea ce mâncăm, este bine de ştiut că ne putem asigura necesarul de antioxidanţi dacă vom consuma zilnic 5 porţii de fructe şi legume colorate.

Roşiile, campioane la antioxidanţi

Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. El dă culoarea roşie fructelor şi legumelor. Evident, cele mai generoase surse de licopen sunt roşiile, dar şi sucul de roşii, sosurile de roşii, pentru că licopenul îşi păstrează proprietăţile şi după prepararea termică a roşiilor. Licopen se mai găseşte în pepene, grepfruit, goji, merişoare, papaya. Cercetătorii au descoperit că acest antioxidant are efecte protectoare contra bolilor cardiovasculare, anumitor forme de cancer (de sân, de prostată).

Usturoiul, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi

Deşi beneficiile usturoiului pentru sistemul imunitar sunt familiare încă din timpuri străvechi, anumite proprietăţi ale sale încă ne surprind. Astfel, fitonutrienţii, nutrienţii esenţiali pentru sănătate (seleniul, zincul, manganul germaniul), dar şi vitaminele A şi C fac ca usturoiul să fie un antioxidant puternic, ajutând la eliminarea radicalilor liberi.

Berea este o sursă importantă de antioxidanţi

Cunoscută şi sub denumirea de băutură-aliment, berea are, datorită hameiului, un conţinut semnificativ de antioxidanţi. Astfel, prin intermediul hameiului, berea capătă valenţe nebănuite, putând să contribuie, dacă este consumată cu moderaţie, la menţinerea stării de bine a organismului.

„Hameiul, un ingredient cheie al reţetei de fabricare a berii, este o plantă absolut specială. Mai puţin cunoscut este faptul că, datorită calităţilor sale antioxidante excelente, pe lângă industria fabricării berii, hameiul mai este folosit doar în industria farmaceutică.Tot puţin cunoscut este şi faptul că antioxidanţii din hamei, care poartă denumirea de flavonoide, sunt mai puternici decât antioxidanţii pe care îi putem găsi, de pildă, în citrice. Mai mult, flavonoidele rezistă mai bine în organism decât alte substanţe similare, fiind mai eficienţi şi sporind şi mai mult efectele benefice pentru sănătatea organismului uman”, declară dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Nucile

Pe lângă faptul că previn bolile de inimă sau apariţia diabetului, nucile au şi un conţinut de două ori mai ridicat de antioxidanţi în comparaţie cu alte fructe înrudite. În plus, dacă acestea sunt consumate zilnic, în stare crudă, beneficiile lor pentru organism vor fi şi mai vizibile, iar un consum de aproximativ patru nuci pe zi reprezintă doza ideală anti-imbătrânire.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite