Anotimpul dietelor, plin de riscuri. Ce soluţii pentru slăbit ne propun nutriţioniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii nu recomandă dietele de înfometare FOTO Shutterstock
Nutriţioniştii nu recomandă dietele de înfometare FOTO Shutterstock

Dietele sunt la modă primăvara; cresc şi vânzările la produse de slăbit în acest sezon. Multe dintre ele sunt ineficiente şi riscante pentru sănătate, atenţionează medicii.

Complexele legate de siluetă se „reactivează“ odată cu venirea primăverii şi multe femei (dar nu numai) caută soluţii pentru a scăpa de kilogramele acumulate peste iarnă. „În sezonul cald, trecem la hainele subţiri şi devenim mai conştienţi de formele pe care le avem. Şi, cum sejurul la mare se apropie, ne dorim să etalăm o siluetă suplă“, spune dr. Adrian Copcea, medic nutriţionist.

Produsele de slăbit sunt cea mai comodă opţiune de slăbit. Vânzările la asemenea produse au fost cu până la 46% mai mari în luna martie, faţă de ianuarie, în farmaciile britanice. Produsele de slăbit pe care le găsim în farmacii sunt de două tipuri: medicamente şi suplimente alimentare. Din prima categorie, în România este disponibil unul singur, a cărui substanţă activă se numeşte orlistat. Acesta se cumpără doar cu prescripţie medicală. 

Suplimentele alimentare pot fi luate fără reţetă, dar medicii atenţionează că unele pot avea efecte adverse foarte grave.

Şi numărul celor care merg la nutriţionist pentru a scăpa de kilogramele în plus creşte în acest sezon. „Solicitările se dublează în perioada martie-aprilie, faţă de decembrie-ianuarie“, spune dr. Copcea. Pe cei care încep diete în această perioadă, medicii îi atenţionează că multe dintre acestea sunt ineficiente şi pun în pericol sănătatea. 

Dietele nerecomandate

Dietele care exclud total unele grupe de alimente. Din această categorie face parte dieta Dukan, foarte populară la noi în ultimii doi ani, care exclude carbohidraţii din alimentaţie. Ele privează organismul de nutrienţi, atrage atenţia dr. Adrian Copcea.

Dietele hipocalorice (sub 800 kcal). Sunt tentante pentru femeile care vor să slăbească rapid, dar kilogramele se vor depune din nou odată cu revenirea la vechiul stil de viaţă. Dieta cu supă de varză şi cea cu grepfrut se încadrează în această categorie.

Dietele disociate. „Nu le recomand niciunei categorii de persoane, pentru că sunt complet nefireşti, nefiziologice. Ele duc la slăbire prin mecanisme care dereglează sever metabolismul şi au acelaşi efect yo-yo, de îngrăşare“, spune dr. Copcea.

5 recomandări de la nutriţionişti

Dietele cu adevărat eficiente sunt cele întocmite de nutriţionişti. Acestea sunt personalizate: ţin cont de eventualele probleme de sănătate, de raportul muşchi-grăsime, de nivelul de activitate fizică, de programul zilnic, dar şi de preferinţele culinare ale unei persoane. Dieta recomandată de un nutriţionist este moderat hipocalorică şi întotdeauna echilibrată în nutrienţi. Dar, cum nu oricine reuşeşte să ajungă în cabinetul unui specialist în nutriţie, iată câteva sfaturi pentru o slăbire sănătoasă şi eficientă:

1. Alegeţi dietele cu o diversitate mare de alimente. Legumele şi fructele nu ar trebui să lipsească din niciun regim de slăbire, pentru că ele sunt sursa principală de vitamine.

2. Atenţie la mărimea porţiilor! „Câte puţin din fiecare“ ar trebui să fie principiul unei diete echilibrate.

3. Faceţi mişcare. Eficienţa unei diete este susţinută şi apoi menţinută prin exerciţii fizice, spun nutriţioniştii.

 4. Respectaţi mesele principale ale zilei. Micul dejun trebuie să devină obligatoriu. Prima masă a zilei creează senzaţia de saţietate şi reduce aportul de calorii al unei zile. Cele consumate dimineaţa se „ard“ mai uşor. 

5. Limitaţi consumul de dulciuri rafinate, produse de patiserie, grăsimi saturate, mezeluri, alimente prăjite şi cu aditivi, precum şi de alcool.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite