Alimentele care îţi fură calciul din organism. Le consumi zilnic

Alimentele care îţi fură calciul din organism. Le consumi zilnic

Alimentele care îţi fură calciul din organism. Le consumi zilnic

Calciul, mineral esenţial pentru buna funcţionare a corpului, furnizează energie pentru inimă, muşchi, nervi şi sânge. Când această substanţă lipseşte din corp, organismul are de suferit.

Palpitaţiile, leşinul, insomniile sau pierderile minore de memorie sunt câteva dintre semnalele pe care corpul ţi le transmite pentru a te avertiza că nu are suficient calciu. Doza zilnică de calciu (800-1.200 mg) asigură nu doar buna funcţionare a organismului, ci ajută şi la menţinerea greutăţii şi îmbunătăţeste starea de sănătate.
 
Laptele şi brânzeturile degresate, iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi, ouăle, soia, peştele de apă sărată (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, seminţele de floarea soarelui, fasolea uscată, conopidă, broccoli şi ţelină sunt bogate în calciu. 
 
Pe de altă parte, există câteva alimente care "fură" calciul din organism, pe care ar trebui să le consumi cumpătat. Iată care sunt acestea: 
 

Alimentele care îţi fură calciul din organism

 

SAREA

 
Consumul excesiv de sare poate duce la creşterea tensiunii arteriale şi la boli cardiovasculare. Mai mult, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. Cu toate acestea, studiile arată că românii o utilizează în cantităţi mari pentru asezonarea alimentelor. Iată câteva ponturi pentru a reduce utilizarea sării în alimentaţie. Iată cu ce o poţi înlocui.
 

CARNEA

 
Atenţie sporită necesită şi consumul de carne, fiindcă aceasta conţine aminoacizi care, atunci când depăşim un aport de 100 g pe zi, se transformă în acid uric. Acesta se elimină din organism împreună cu calciul.
 

CAFEAUA

 
Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi în unele studii observaţionale. La fiecare ceaşcă de cafea pierdem până la 6 miligrame de calciu, iar dacă o bem zilnic riscăm mai mult decât cei care nu beau cafea să facem osteoporoză. Pe de altă parte, efectul poate fi combătut prin consumul de alimente care conţin calciu. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările