Alimentele anticancer: ce e bun, cu adevărat, şi ce nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În marea de informaţii de pe internet, este greu să-ţi dai seama care alimente sunt, într-adevăr, benefice, şi care nu FOTO Shutterstock
În marea de informaţii de pe internet, este greu să-ţi dai seama care alimente sunt, într-adevăr, benefice, şi care nu FOTO Shutterstock

Este o modă astăzi, mai mult decât o tendinţă bazată pe studii reale, de a favoriza anumite alimente pentru proprietăţile lor anticancer, în defavoarea altora. Sunt, totuşi, şi câteva substanţe din anumite legume şi fructe, cu adevărat recomandate de oamenii de ştiinţă.


Turmericul

Planta de un galben intens Curcuma longa face parte din familia ghimbirului, iar unii dintre cei care o promovează o numesc chiar un miracol alimentar, cu efecte mai ales în cancerul de colon şi, în general, al aparatului digestiv.

Curcumina, una dintre moleculele biologic active din turmeric, prezentă şi în condimentul indian curry, este prezentată ca având proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare şi anticancer. Unii medici o recomandă ca „medicament natural anticancer“ administrată independent, alţii în combinaţie cu piper negru. Fiindcă piperina este o moleculă care îmbunătăţeşte absorbţia intestinală a curcuminei. Turmericul şi piperul negru ar trebui folosite la broccoli sau la varză, susţin specialiştii citaţi de „Le Figaro“.

turmeric

Ei bine, cu doi ani în urmă, Institutul Naţional al Cancerului din SUA a confirmat calităţile terapeutice ale curcuminei. Aceasta pentru că au fost descoperite beneficii reale ale plantei împotriva proliferării celulelor canceroase. Acţiunea sa preventivă a fost testată în special în cazul cancerului de vezică urinară, de uter, de stomac, de pancreas şi de piele.

Cruciferele

Mai ales broccoli şi conopida sunt aliaţi reali în prevenţia cancerului, este un lucru dovedit de studii. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Roswell Park, din New York, de exemplu, au testat calităţile substanţelor active din broccoli asupra cancerului de vezică la şoareci de laborator. Cercetarea a fost un succes: în doze mari, broccoli reduce considerabil riscurile de a suferi de cancer de vezică.

De asemenea, un studiu de amploare realizat de cercetătorii americani între 1993 şi 2001 pe un eşantion de 30.000 de bărbaţi cu vârste între 55 şi 74 de ani a demonstrat că broccoli are o acţiune de necontestat asupra formei agresive de cancer de prostată.  

În alte laboratoare s-a dovedit eficienţa cruciferelor în prevenirea migrării celulelor canceroase în organism în cazul cancerului de colon şi de rect.

Feniculul, controversat

fenicul

Unul dintre alimentele care au avut parte de o publicitate pozitivă în ultima vreme este feniculul. Un argument folosit de cei care-l promovează este că feniculul face parte din alimentaţia de zi cu zi a centenarilor care trăiesc pe insula japoneză Okinawa. Bogat în fibre alimentare, în potasiu, magneziu, betacaroten, fier şi în vitaminele B9 (acid folic), C şi E, precum şi în antioxidanţi, este greu de crezut că beneficiile feniculului pot fi contestate în anumite cazuri.

Ei bine, în compoziţia plantei cu aromă proaspăt mentolată se regăsesc cantităţi considerabile de fitoestrogeni, substanţe de origine vegetală care mimează efectul hormonilor estrogeni în corpul uman. De aceea, oamenii de ştiinţă spun că femeile cărora li s-a depistat cancer de sân şi bărbaţii cu diagnosticul de cancer de prostată ar trebui să evite să mănânce fenicul.

Soia, contestată

În ultimii ani, soia a fost promovată când ca aliment-minune anticancer, când ca o leguminoasă cu riscuri din cauza faptului că este, adeseori, modificată genetic.

De fapt, motivul pentru care efectele ei în caz de cancer sunt contestate de specialişti este conţinutul crescut de fitoestrogeni. Principalul vinovat este substanţa numită estradiol, care se regăseşte din belşug în laptele de soia şi care perturbă echilibrul hormonal al femeilor, arată oamenii de ştiinţă din cealaltă tabără, a scepticilor în ceea ce priveşte efectul benefic al preparatelor din soia pentru prevenţia cancerului.

soia

Astfel, în loc să prevină cancerul, soia ar creşte, de fapt, riscul de cancer mamar, potrivit specialiştilor francezi Laurent Chevallier, medic nutriţionist, şi Jean-Marie Bourre, doctor în chimie, citaţi de „Le Figaro“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite