Alimentaţie sănătoasă. Dieta Atkins. Avantaje şi dezavantaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem martorii unei explozii de informaţii despre diete-minune, cure de slăbire revoluţionare care ne promit că vom slăbi repede şi mult. De multe ori alegem o cură de slăbire, dar nu avem în vedere şi o cură de menţinere. Rezultatul? Mai multe kilograme decât aveam înainte.

Adevărul începe de astăzi să vă prezinte, timp de 10 zile, cele mai populare cure de slăbire – selecţionate din Top-rated Diets Overall US News şi alte clasificări de specialitate - care au fost analizate de unii dintre cei mai buni medici nutriţionişti de la noi.

Pe lângă principiile dietelor în cauză, echipa de medici nutriţionişti, coordonată de academicianul Nicolae Hâncu, a pus faţă în faţă avantajele şi dezavantajele fiecăreia în parte. Concluziile au fost publicate în cartea Abecedar de obezitate.

În formularea concluziei, medicii nutriţionişti au ţinut cont de următoarele aspecte: calitatea nutritivă şi siguranţa dietei (capacitatea de a aduce un aport suficient de calorii, proteine, lipide, glucide, minerale şi fibre, astfel încât să nu predispună la carenţe nutriţionale sau boli),  beneficiul pentru sănătate dovedit prin studii clinice, scăderea în greutate pe termen scurt, menţinerea noii greutăţi, lipsa senzaţiei de foame din timpul dietei , uşurinţa procurării alimentelor şi a pregătirii meselor.

Ce este dieta Atkins

Principiul acestei diete este excluderea din alimentaţie a glucidelor (carbohidraţi -amidon, fibre alimentare, dulciuri), mizând pe faptul că organismul va consuma surse alternative de energie cum ar fi grăsimea depozitată în ţesutul adipos.

Dieta Atkins stă la baza cărţii "The New Diet Revolution" scrisă de dr. Robert Atkins, în 1970. Potrivit acestuia, dieta este utilă pentru ameliorarea şi prevenirea mai multor probleme de sănătate, printre care: cefaleea, dezechilibrele ale nivelului de zahăr din sânge, intoleranţele alimentare, alergiile.  Declinul dietei s-a produs  din 2004, când a început să se vorbească despre „alimentaţia sănătoasă, echilibrată şi diversificată“.

Dieta are patru faze

Inducţia ( ţine 14 zile în care se consumă maximum 20 de gr de carbohidraţi); pierderea în greutate (1-2 kg pe săptămână); pre-menţinerea  şi menţinerea (se conservă greutatea corporală).

Ce presupune:

1.Consumul de carbohidraţi este limitat sub 20 gr pe zi (trebuie consultate cu atenţie listele cu compoziţia în macronutrienţi a alimentelor), 12-15 gr din acestea provenind din sursă vegetală, cu aport crescut din fibre alimentare. Nu sunt limite la consumul de proteine( carne, peşte, lapte, legume) sau lipide (grăsimi alimentare).

2.Pe parcursul celor patru faze, cantitatea de carbohidraţi creşte progresiv cu condiţia menţinerii greutăţii. Sunt permise la liber: carnea albă sau roşie, peştele, fructele de mare, ouăle, vegetalele cu puţini carbohidraţi. Sunt introduse treptat câte o felie de pâine, un fruct, puţin lapte, vegetale cu mai mulţi carbohidraţi sau, ocazional, un pumn de nuci, alune sau seminţe.

Există şi varianta eco-Atkins în care sunt eliminate alimentele de provenienţă animală, exceptând eventual peştele, carnea albă sau consumul ocazional de lactate. Această variantă îşi propune ca 31% din calorii să provină din proteine de sursă vegetală, 43% din calorii din lipide de origine vegetală şi 26% din calorii din carbohidraţi.

Avantajele dietei Atkins

Permite o scădere rapidă în greutate – până la 7-8 kg în primele două săptămâni, fără a face restricţii la lipide.

Dispare sentimentul de vină în cazul consumării unui prânz hiperlipidic.

Dezavantajele dietei Atkins

Deşi studii cu un număr mic de subiecţi desfăşurate pe durate scurte de timp susţin că dieta duce la reducerea tensiunii arteriale şi la creşeterea colesterolului bun – HDL , experţii sunt îngrijoraţi din cauza unui aport prea mare de grăsimi – până la 65% din calorii, pe când recomandările nutriţionale în vigoare sunt de părere că 30% din caloriile totale să provină din lipide.

Sunt excluse din alimentaţie grupe întregi de alimente, cum ar fi pâinea, orezul, cartofii, dulciurile.

Deşi e o dietă hiperlipidică este mai restrictivă din punct de vedere caloric decât pare la prima vedere.

Este o dietă dezechilibrată din punct de vedere nutriţional, cu deficit sever de carbohidraţi putând avea pe termen scurt efecte secundare cum ar fi: slăbiciune, senzaţie de greaţă, constipaţie, halenă. Efecte secundare pe termen lung nu sunt cunoscute.

Din kilogramele pierdute iniţial, un procent mare provine din apă, deci nu din grăsime.

Deşi în primele două săptămâni se pierd cele mai multe kilograme faţă de alte diete – în medie, 5 kg – la finalul primei luni, rezultatele sunt comparabile cu cele obţinute de alte diete cum ar fi, de exemplu, cele cu restricţie de lipide.

Este o dietă în care se pretinde că sunt pierdute kg datorită scăderii aportului de carbohidraţi, dar datele din studii arată că slăbirea se produce mai probabil prin reducerea numărului total de calorii.

Concluzie

Dieta este dezechilibrată din punct de vedere nutriţional, cu deficit de carbohidraţi, ceea  ce poate duce pe termen scurt la apariţia senzaţiei de slăbiciune, greaţă, constipaţie şi abandonarea dietei. Deşi se obţine o scădere în greutate aceasta e urmarea pierderii de apă şi muşchi , iar menţinerea noii greutăţi este dificilă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite