VIDEO Dr. Oana Clătici, la Adevărul Live: „Cremele ar trebui să treacă prin 22 de milimetri de ţesut ca să lupte cu celulita“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Oana Clătici, la Adevărul Live FOTO Dan
Medicul Oana Clătici, la Adevărul Live FOTO Dan

Chiar şi simplul masaj al zonelor cu celulită la duş este mai bun decât nimic şi, de altfel, poate fi mai eficient decât unele dintre terapiile promovate de industria anticelulită. Medicul dermatolog Oana Clătici ne lămureşte, la Adevărul Live, care sunt tratamentele care chiar funcţionează.

O mare parte dintre cremele şi suplimentele alimentare care promit că luptă cu celulita pentru tine sunt mai mult frecţie la piciorul de lemn. 

Medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi de la Centrul Medical privat Academica, ne explică argumentat de ce unele tratamente anticelulită pot avea efect doar de moment - două-trei zile - în timp ce altele dau rezultate care se observă mai mult timp. 

Ce este celulita

Există un echilibru între stocarea şi utilizarea grăsimilor. Când apare un dezechilibru, adipocitele (celulele grase) îşi pot mări volumul de 60 de ori şi încep problemele. Reziduurile sunt eliminate cu dificultate şi se acumulează lichid în ţesutul subcutanat. Ţesuturile se inflamează şi apare aspectul inestetic. 8 din 10 femei au celulită. 

Celulita evoluează, este un fenomen care avansează cu trecerea anilor. Există mai multe stadii. Stadiul incipient, în care aspectul pielii este neted şi doar la plierea pielii se observă. În al doilea stadiu se observă şi atunci când stăm în picioare, iar pielea pare mai ofilită. Stadiul 3 apare la femeile de peste 30 de ani, când acele denivelări şi nişte gropiţe devin mult mai vizibile şi este momentul în care categoric trebuie să acţionăm. În stadiul 4, la femei de peste 40 de ani, apare aspectul de aluat dospit, iar problemele de comprimare a vaselor se agravează.

Poate ascunde cauze interne. Problemele de sănătate pe care le poate ascunde celulita sunt: probleme digestive (bilă leneşă, constipaţie, orice înseamnă o tulburare de eliminare a toxinelor), hormonale (tiroida sau glandele suprarenale) sau circulatorii. De asemenea, „Trebuie să avem tranzit intestinal bun când vrem să combatem celulita“, spune medicul dermatolog Oana Clătici.

Şi fetiţele de 10-12 ani fac celulită

Pubertatea precoce este de vină. Fetiţele de 10-12 ani sunt mult mai dezvoltate. Excesul de hormoni sexuali feminini (estrogeni) la aceste vârste determină apariţia celulitei. Ca să nu mai vorbim de estrogenii din alimente: carnea de pui, de exemplu. Desigur, şi factorul genetic este important. Dacă mama sau bunica are celulită, există un risc mare să avem şi noi. 

Unul dintre factorii care determină apariţia celulitei devreme este începerea administrării de contraceptive orale din adolescenţă. Anticoncepţionalele cresc riscul de celulită, semnalează specialista. 

Tratamentul celulitei este ca spălatul pe dinţi

Uneori nu este suficient să ţinem dietă şi să facem exerciţii fizice, dar dacă nu facem aceste eforturi, orice am încerca poate fi ineficient. „Tratamentul celulitei este ca spălatul pe dinţi, trebuie să-l repetăm cu continuitate ca să vedem rezultatele“, subliniază medicul Oana Clătici.

Cremele sunt sau nu eficiente?

Există extrem de multe creme, ceea ce înseamnă că nu s-a descoperit încă o cremă-minune. Important este masajul, inclusiv la duş, cu uleiuri de ienupăr, salvie, chiparos. Inclusiv masajul cu zaţ de cafea este eficient. Se amestecă cu ulei de măsline.  Masajul trebuie să fie circular, de jos în sus, dar nu foarte agresiv. E adevărat că un masaj profesionist ajută mai mult.

Nicio cremă nu-şi propune tratarea, ci îmbunătăţirea aspectului pielii. Cafeina rămâne un ingredient bun. De asemenea, metilxantinele şi teofilina sunt ingrediente pe care să le căutăm în creme. Şi retinolul poate face bine, fiindcă ajută la ţesutul conjunctiv, deci reface colagenul. Ele au efect, dar de moment.

„Gândiţi-vă că avem mai multe straturi ale pielii, crema ar trebui să ajungă undeva la o profunzime de 22 de milimetri. Ca să ajungă acolo, trebuie să aibă o concentraţie foarte mare de substanţe active“, spune specialista. 

Adevărul LIVE Medicul Oana Clătici ne spune ce e realitate şi ce e poveste în industria anticelulită (înregistrare)

Care proceduri sunt eficiente şi care nu

Împachetările sunt confortabile, ne fac să ne simţim bine, dar efectul după împachetări este absolut doar de moment. Pierdem doar din apă, nu din grăsime în sine. Efectul poate ţine două-trei zile.

Masajul cu vacuum - e important cum e făcut, poate provoca vânătăi şi poate să nu fie realizat atât de bine ca masajul manual. 

Endermologia - persoana se îmbracă cu un costul special. Masaj cu vaccum şi cu role în acelaşi timp. E acreditată de FDA şi se consideră că are efect mai de durată. Dar în general, la toate procedurile, trebuie să şi mănânci corect şi să faci exerciţii fizice, aşa te asiguri că rezultatele se păstrează mai mult timp.

Radiofrecvenţa - nu este agresivă, pacientul este în stare de confort, senzaţia este de căldură plăcută. Acţionează profund, până la 22 de centimetri, se realizează o încălzire a adipocitului şi o distrugere a lui în acest mod. Acţionează şi asupra coenzimei Q10. Ajută şi la scăderea ţesutului de grăsime, dar şi la atenuarea celulitei. Se poate face o combinaţie de radiofrecvenţă, vacuum şi infraroşii, care este mai agresivă. 

Cavitaţia (numită şi ultrasunete sau liposucţie virtuală) - sparge adipocitul. La pacientele cu mici probleme, mici depozite de grăsime, nivelul de trigliceride şi de colesterol creşteau invariabil. „Am făcut şi eu astfel de tratamente, le făceam analize şi înainte şi după tratament, şi am observat că au crescut trigliceridele şi colesterolul. Persoanele cu probleme ale sistemului cardiovascular pot fi în pericol“, precizează dr. Oana Clătici. Ultrasunetele acţionează mai puţin pe aspectul de celulită, mai mult ajută la scăderea cu doi-trei centimetri a ţesutului gras.

oana clatici adevarul live

Criolipoliza - adipocitele sunt îngheţate. Practic, celula grasă, simţind că îi este frig, se sinucide, este o moarte naturală, deci, spre deosebire de moartea celulei grase în cazul cavitaţiei, care este agresivă. 

Electrostimularea - se aşază microelectrozi în anumite regiuni şi stimulează fibra musculară, care-şi va lua energia din ţesuturile grase din vecinătate. Stimulează, deci, slăbirea, spune specialista. Este contraindicată persoanelor cu probleme neurologice. O şedinţă ar trebui să dureze aproximativ 15 minute şi trebuie repetate.

Mezoterapia - înseamnă ace, deci înseamnă şi o oarecare durere. Nu există mezoterapie fără ac. Acul în sine stimulează refacerea fibrelor de colagen. Injecţiile se fac în profunzime, punct cu punct, sau cu nişte pistoale. Se poate folosi şi cremă anestezică. Constă în injectarea unui cocktail cu fosfatidilcolina (aminoacid), L-carnitina, arginina, siliciul, vitamina C (doare foarte rău, dar ajută adipocitul să piardă natural grăsimea). Principiul e acelaşi ca la creme, dar spre deosebire de acestea, substanţele active le introduci prin ac acolo unde este nevoie de ele. 

Liposucţia - are efect doar asupra grăsimii, nu şi asupra celulitei, ba chiar poate accentua celulita. Există, mai nou, o lipoliză asistată şi e mai puţin agresivă. Se introduc nişte canule (tuburi) cu diametru mai mic. Se adresează persoanelor care nu sunt obeze, mai mult femeilor cu mici probleme. Este foarte căutată şi scumpă. Se extrag aproximativ 400 de grame de grăsime.

Drenajul limfatic - sistemul limfatic scoate toxinele din organism. Practic, nu slăbeşti, nu scapi de celulită, dar face bine, fiindcă ne ajută să eliminăm reziduurile din corp.

„Procedurile care chiar funcţionează pe termen mai lung, cele din centrele medicale, sunt scumpe. Combinaţiile de vacuum, infraroşii şi alte proceduri ajung la sute de euro. Radiofrecvenţa simplă costă în jur de 100 de euro şedinţa pentru o singură zonă: faţa internă a coapsei, faţa externă a coapsei, interiorul genunchilor etc.“, precizează specialista. 

Toate au şi contraindicaţii: probleme neurologice, de coagulare, fragilitatea capilară (vase mici de sânge sparte) sau foarte proeminente, diabetul. 

Ajutoare la îndemână

Suplimentele cu L-carnitină, foarte la modă în străinătate, sunt eficiente, fiindcă transformă grăsimea în sursă de energie pe care organismul să o folosească înainte de a apela la rezervele din muşchi şi din ficat. Infuziile din plante cu efect diuretic sunt un ajutor bun, mai ales cele de soc, de ceai verde. În cazul celor cu celulită edematoasă, pufoasă, adică a persoanelor care reţin mai multă apă, este important să bea apă, să se hidrateze, dar şi să bea ceaiuri  diuretice. În cazul celiltei fibroase, consumul de apă nu are niciun efect. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite