VIDEO Medic specialist în nutriţie: „Ne-am dat sănătatea pe nişte ambalaje care arată bine“

ADEVĂRUL LIVE cu Dr. Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie  

Doctorul Simona Tivadar, medic în specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a discutat, la „Adevărul Live”, cu moderatoarea Adriana Mariş despre cele mai eficiente cure de slăbire pe timpul verii, care sunt cele mai corecte modalităţi de a combina alimentele în această perioadă, dar şi despre efectele dezastruoase ale înfometării.

Urmăriţi mai jos principalele teme dezbătute în cadrul emisiunii.

 

 • 16:00
  Cântarul este un lucru foarte înșelător, omul trebuie să se urmărească cu centimetrul, cu care să măsoare talia, șoldurile, brațele. De altfel, o persoană care este în proces de a se îngrășa nu își dă seama decât după câteva luni că are probleme cu greutatea. Contează compoziția corporală, pentru a fi sănătos.
 • 15:56
  O cură de slăbire n-o să aibă nuci, alune, fistic, dar trebuie să aibă carne, lactate, brânzeturi, ouă, evident sunt necesare și fructe. Totodată, sunt interzise sucurile de fructe. Trebuie ținut cont de faptul că seara metabolismul este mai lent. A doua regulă este să respecți periodicitatea de patru ore. Curele de înfometare, săritul peste mese slăbesc masa musculară a organismului. 
 • 15:52
  Omul trebuie să mănânce la patru ore. Apoi, metabolismul începând cu ora 14.00, scade și ulterior este din ce în ce mai lent. Teoretic, este indicat să se meargă la sală dimineața, pentru că arderile sunt la maxim. De asemenea, înainte de antrenament este absolut necesar ca persoana respectivă să mănânce. Marea majoritate a antrenorilor dau sfaturi de nutriție din ce citesc în cărți. Un nutriționist nu e un doctor, el poate obține o diplomă în urma unui curs online.  
 • 15:49
  Curentul vegan și raw-vegan este o prostie. „Nu te poți transforma într-un erbivor”, a explicat medicul. Un om nemulțumit de siluetă ajunge, uneori, să dea în cealaltă extremă. De recomandat este să mergi la doctor. Există în acest moment grădinițe de vegetarieni, familii de vegetarieni. Lecitina din creier se face din colesterol, la fel și vitamina B12. Vegetarienii au deficit de vitamina B12.
 • 15:43
  Organismul nostru e o mașinările, încât trebuie alimentat odată la patru ore. În afară de această periodicitate de patru ore, este esențial să mâncăm dimineața. Un lucru greșit este că unii oameni preferă să transforme masa de dimineață într-un festin, ceea ce e greșit.
 • 15:35
  O masă extrem de consistentă va epuiza pancreasul la fel ca un baton dulce. Noi ne săturăm cu volumul și cu compoziția alimentelor. Oamenii care nu mestecă foarte bine sunt cei care au tendința să mănânce din nou, după puțin timp. Mai precis, 40% din sațietatea noastră este cerebrală, iar 60% este gastrică.
 • 15:32
  Oamenii se culpabilizează din cauza faptului că mănâncă mult, susțin că sunt foarte pofticioși și mănâncă de toate la ore nepermise întrucât nu au timp să le mănânce în timpul zilei.
 • 15:31
  În țări precum Franța, unde s-au făcut în școală ore de nutriție, s-a constatat că erau mult mai puțini obezi, mult mai puțini consumatori de droguri, mai puțini fumători. Așadar, școala are un impact imens asupra dezvoltării ulterioare a copiilor. 
 • 15:29
  Fiecare părinte își poate obliga copilul să facă sport, până la o anumită vârstă. Mai ales că sportul nu mai este un fenomen de masă, faptul că nu s-au luat măsuri preventive este de neînțeles, deși au existat multe voci care au susținut importanța sportului. Spre exemplu, 50% din adolescente țin o cură de slăbire fără ca părinții lor să știe. 
 • 15:27
  Ar trebui să mâncăm de toate. Ar trebui să încercăm să nu alegem extreme, să ne informăm corect și să nu uităm acest adevăr: că omul este omnivor. Dacă mâncăm de toate, ar trebui să corelăm efortul fizic cu ceea ce mâncăm. 
 • 15:25
  Doctorul care consiliază pacientul care vrea să slăbească înseamnă 40% din reușită.  E important să îți explice corect procesul și ce trebuie să faci.
 • 15:22
  Oamenii care apelează la pastilele de slăbit speră într-un miracol, dar își dau seama că efectele nu sunt pe măsura așteptărilor. Este mult mai simplu să cumperi produse relativ accesibile ca preț, care sunt promovate de o persoană care a scăzut în greutate. Statistică înseamnă observație pe mii de cazuri, nu pe un caz concret. 
 • 15:20
  Internetul este o bibliotecă fără cenzor, iar cantitatea de informații trunchiate puse cu bună știință sau nu cu atât de bună intenție este impresionantă, chiar și în domeniul medical. Important este să apelăm la sfatul unui medic specialist. 
 • 15:19
  În România, abundența de produse ieftine a apărut după 1990. „Ne-am dat sănătatea pe niște ambalaje care arată bine. În continuare, bem sucuri care au efecte nocive asupra sănătății”, a explicat medicul. 
 • 15:16
  Operația de bypass gastric nu este frecventă în sistemul public de sănătate. Costurile directe legate de obezitate în SUA se apropie de 10% din costul asigurărilor de sănătate, iar costurile indirecte, care survin din complicațiile obezității, sunt foarte ridicate. Ele mai cresc cu 15%, aici fiind inclus și absenteismul de la locul de muncă, întrucât persoanele respective nu mai lucrează. 
 • 15:12
  Asistăm la o deplasare a vârstei la care apare diabetul. Boala apare acum inclusiv la tineri de 35 de ani, care suferă de diabet zaharat de tip II. 
  La ora actuală, avem mulți obezi în România. În acest moment, foarte mulți sunt bolnavi de diabet. Sistemul de sănătate este o mare povară, prin urmare nu există statistici concrete în privința bolilor. Complicațiile pe care le vor face bolnavii din cauza bolilor vor fi extrem de costisitoare pentru sistem. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările