Acad.prof.dr. Adrian Restian: ”În viroze, odihna şi hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire şi tratament”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă unei noi provocări – aceea de a ne menţine sănătoşi în faţa ameninţării aduse de noul coronavirus. Acad. prof.dr. Adrian Restian, medic de familie, face cîteva recomandări în acest sens.

“În primul rând, noi ar trebui să ne ferim de bolnavi şi de suspecţi, să ne ferim de zonele aglomerate, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să respectăm condiţiile de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini şi aşa mai departe. Ar trebui să avem mai multă grija de corpul nostru, pentru că apariţia bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, ci şi de rezistenţa imunitară a organismului nostru.”, punctează dr Restian.

Îngrijirea atentă a organismului nostru

“E nevoie să facem tot posibilul pentru a întări capacitatea de apărare imunitară a organismului nostru. De ce? Pentru că organismul nostru dispune de o mulţime de mecanisme de apărare, iar unul dintre cele mai importante este sistemul imunitar. Acesta este un paznic foarte vigilent, care apără organismul de orice structură străină care atentează la integritatea noastră. În primul rând, el are nişte mecanisme înnăscute, care depistează şi elimină imediat orice corp străin care intră în organism, indiferent dacă este vorba de virusuri, de microbi sau de celule canceroase, pe care le depistează şi le omoară. Dar pe lângă mijloacele nespecifice, sistemul imunitar mai dispune şi de nişte mijloace specifice pentru că el sintetizează, când vine în contact cu un virus, nişte anticorpi specifici contra virusului respectiv. Pentru a putea stabili diagnosticul bolii, se poate determina prin nişte teste speciale, prezenţa virusului sau prezenţa anticorpilor pe care i-a sintetizat organismul care a venit în contact cu virusul respectiv. “, completează academicianul.

Azi, îmbolnăvirea nu depinde doar de contactul cu virusul, ci şi de capacitatea sistemului imunitar de a-l distruge, de a nu-i permite să intre şi să se înmulţească în celulele noastre. Spre deosebire de microbi care se înmulţesc în afara celulelor, virusurile se înmulţesc în celulele noastre, chiar pe seama mecanismelor noastre genetice.

Soluţii pentru un sistem imunitar mai puternic

Mecanismele de apărare imunitară au nevoie de anumite condiţii şi de anumite substanţe plastice şi energetice ca să poata funcţiona normal. E bine să nu uităm că, organismul uman nu funcţionază foarte bine la orice temperatură. Omul se simte bine între 18 şi să spunem 30 de grade Celsius.  Totodată, azi, ştim că răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, aşa cum ar fi herpesul, care stau latenţe în organismul nostru. “De aceea, dacă vrem să prevenim coronavirusul, ar trebui să ne ferim de stres şi de răceală. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală şi de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mişcare şi să consumăm mai multe lichide, mai multă apă şi mai multe ceaiuri. Deoarece după cum spun unii autori, în viroze, odihna şi hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire şi tratament.”, subliniază doctorul Restian.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite