7 mici schimbări care te ajută să slăbeşti fără să ţii dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să slăbeşti, trebuie să arzi mai multe calorii decât aduci în corp prin alimentaţie. Asta înseamnă, desigur, în rigorile dietelor recomandate de nutriţionişti, să te străduieşti să te încadrezi zilnic într-un număr limitat de calorii şi să faci sport. Dar mai există o portiţă: să faci câteva mici schimbări, cu efecte vizibile şi pe termen lung.


1. Mănâncă dintr-o farfurie de desert

Nu sunt doar mai colorate, ci şi mai mici, evident, ceea ce te va face să mănânci mai puţin fără să te simţi frustrat. De altfel, acest lucru a fost demonstrat de un studiu publicat anul trecut în revista „Pediatrics“: copiii care îşi pun singuri mâncare în farfurii de desert sau în boluri mici, pentru sosuri, aduc prin dietă cu 45 de calorii mai puţin pe zi. Pe o durată de câteva luni, aceasta chiar este o realizare, asociindu-se cu un kilogram-două în minus.

2. Stinge televizorul şi computerul

Cine mănâncă uitându-se la televizor, la un film la cinema sau în faţa calculatorului mănâncă mai mult, este un lucru care nu poate fi combătut. De ce? Pur şi simplu pentru că, preocupată de film, de activităţile prietenilor pe Facebook sau de ştirile de la televizor, mintea ta nu mai are vreme să conştientizeze şi că ai mâncat suficient, ţi-ai atins limita saţietăţii. Ba, mai mult, după o astfel de masă ţi se va face foame din nou mult mai rapid, din aceleaşi motive, mintea ta nu conştientizează, de fapt, cât ai mâncat mai devreme.

Aşadar, un truc banal: închide televizorul în timp ce mănânci şi evită pe cât posibil să-ţi iei prânzul la birou, în faţa computerului, sau acasă, în pat, cu laptopul în braţe.

3. Ia-ţi un câine

image

Stăpânii de câini merg mai mult şi, deci, sunt mai în formă decât persoanele care nu deţin un animal domestic.

Sunt, practic, forţaţi să iasă în fiecare zi cu câinele la plimbare, chiar şi de mai multe ori pe zi. Câinii mai mari sau cei mai agitaţi din fire, cum sunt cei din rasa labrador sau beagle, împing chiar la şi mai multă activitate fizică. Sunt studii care confirmă că familiile care cresc un câine oferă, practic, mai puţine riscuri de obezitate copiilor.

Alte cercetări arată că 20 de minute de plimbare cu un câine într-o zi ajută la pierderea a 7 kilograme pe parcursul unui an. Desigur, ar fi recomandat să asociezi şi un regim alimentar echilibrat în tot acest timp.

În unele cazuri, şi proprietarii de pisici se menţin în formă dacă le aleargă câteva minute în fiecare seară ca să le obosească astfel încât să nu-şi petreacă toată noaptea mieunând.

4. Nu uita niciodată de aperitiv

Cu 20 de minute înaintea unei mese principale, e bine să iei un aperitiv cum ar fi: un morcov (dat pe răzătoare sau nu), un avocado cu puţină lămâie peste, o felie de jambon, o jumătate de grepfrut. Aceasta mai ales atunci când simţi că ţi-e foarte foame.

De ce? Pentru că senzaţia de saţietate se instalează, de regulă, cam în 20 de minute. Dacă vei lua masa principală imediat, vei avea tendinţa să mănânci mult mai mult decât dacă aştepţi 20 de minute. Iar la final, te vei simţi extrem de plin şi de obosit, fiindcă ai mâncat, de fapt, mai mult decât poate organismul tău să metabolizeze într-un timp aşa scurt.

5. Mestecă pe îndelete

Sigur, când ţi-e foame e greu să stau să mesteci bine şi să conştientizezi fiecare îmbucătură. Dar ţine minte că atunci când mesteci pe îndelete mâncarea, permiţi salivei, care se secretă în cantităţi suficiente, să elibereze enzimele şi să înceapă procesul de digestie.

Astfel, vei avea mai puţine probleme cu digestia după aceea. În plus, evident, masa va dura puţin mai mult, astfel că senzaţia de saţietate va avea timp să se instaleze şi, deci, vei mânca mai puţin decât de obicei.

6. Mănâncă alimente tari la fiecare masă

De ce nu au efectul scontat dietele pe bază de sucuri sau de smoothie-uri? Pentru că exclud, din start, un proces fiziologic şi anume mestecatul. Mestecatul este o acţiune pe care creierul o pregăteşte şi o procesează producând anumiţi neurotransmiţători responsabili cu senzaţia de saţietate. Este, deci, necesar, pentru ca mintea noastră să conştientizeze că mâncăm şi cât mâncăm.

Dacă nu mestecăm şi doar bem sucuri sau smoothie-uri de slăbit, atunci creierul este „păcălit“, senzaţia de saţietate va întârzia să apară şi noi ne vom simţi tot mai frustraţi ţinând astfel de diete. În concluzie, fie ne vom îngrăşa, fie vom slăbi mai puţin, potrivit medicului francez Catherine Solano, citată de passeportsante.net.

7. Somnul este esenţial!

image

Cu cât dormi mai puţin, cu atât te îngraşi mai repede sau slăbeşti mai greu. Sigur, acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care dorm prea mult. Parametrii normali de somn se situează undeva între 7 ore şi 8 ore şi jumătate.

Studiile au demonstrat că oamenii care dorm mai puţin de 6 ore şi jumătate pe noapte vreme de mai multe zile sau peste 8 ore şi jumătate au o masă de grăsime mai mare decât cele care au un program de somn normal. De ce? Pentru că în timpul somnului se produc procese metabolice de care organismul are nevoie pentru a ţine în frâu acumularea de grăsime şi arderea caloriilor, iar scurtarea acestor procese dă peste cap întreaga funcţionare a corpului.


Citeşte şi:

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, prof. dr. Nicolae Hâncu, consideră că nutriţioniştii cei mai buni putem fi noi înşine, dacă asimilăm informaţiile corecte.

Esenţial pentru a slăbi sănătos, rapid şi eficient: un metabolism alert

Aproape jumătate din români sunt nemulţumiţi de greutatea lor. Dar puţini ştiu că, pentru a da jos eficient kilogramele, nu contează neapărat cât mănânci, mai important este ce mănânci şi câtă mişcare faci.

8 „alimente-otravă“ pe care le mâncăm frecvent

Atunci când anumite alimente sunt tratate termic la temperaturi înalte, în compoziţia lor se formează compuşi periculoşi. Este cazul binecunoscut al cartofilor prăjiţi, dar nu numai ei sunt pe lista neagră, avertizează specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite