7 cauze neaşteptate ale celulitei, printre care ibuprofenul, aspirina şi razele ultraviolete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se estimează că aproape 95% din femei au celulită FOTO Shutterstock
Se estimează că aproape 95% din femei au celulită FOTO Shutterstock

Celulita este mai degrabă o problemă de piele, nu una ce ţine de îngrăşare. Şi asta pentru că şi persoanele slabe suferă din pricina ei, iar cauzele apariţiei depozitelor inestetice de sub piele nu se rezumă doar la dieta bogată în grăsimi şi dulciuri rafinate.

Celulita, definită ca inflamare a ţesutului celular subcutanat, care afectează majoritatea femeilor – se estimează că aproape 95%  din femei au celulită –, producând efectul inestetic de "coajă de portocală", este favorizată de o serie de factori la care nu te-ai fi aşteptat. Conform dailymail.co.uk, lista cuprinde inclusiv medicamentele analgezice, razele ultraviolete şi încrucişarea picioarelor.

CURELE REPETATE DE SLĂBIRE

Dietele drastice care urmăresc slăbirea rapidă, urmate apoi de îngrăşare, compromit elasticitatea pielii şi nu fac altceva decât să agraveze celulita. Mai mult, carenţa de proteine care apare pe parcursul acestor diete favorizează retenţia de apă, ceea ce face ca pielea de la nivelul abdomenului, coapselor şi feselor să capete un aspect dezagreabil.

Nutriţioniştii recomandă o dietă bogată în proteine sănătoase (peşte, ouă, fructe de mare, carne albă, leguminoase, nuci şi seminţe) şi consumul de cereale integrale, legume şi fructe şi ne îndeamnă să renunţăm la carbohridraţii procesaţi, cum ar fi pâinea albă.

STRESUL

Contrar opiniei generală, potrivit căreia stresul ar “slăbi”, acesta favorizează acumularea ţesut adipos. Asta deoarece stresul accentuează secreţia hormonilor de cortizol, denumiţi şi "hormonii stresului", care exagerbează pofta de dulciuri şi alimente bogate în grăsimi. Din acest punct de vedere, nutriţioniştii recomandă alimentele care produc în mod natural o stare de bună-dispoziţie, cum ar fi căpşunele, afinele, zmeura şi nucile, mai ales caju, o sursă bogată de zinc, ce combate depresia şi anxietatea.

FUMATUL

Fumul de ţigară este găsit vinovat de întreruperea procesului de formare a ţesutului conjunctiv, ceea face ca acumulările sub formă de mici "cocoloaşe" sub piele să se producă mai uşor. De asemenea, fumul de ţigară afectează circulaţia sângelui, favorizând astfel retenţia de apă şi apariţia celulitei. Este foarte important de reţinut că numai renunţarea completă la fumat poate conduce la o îmbunătăţire a sănătăţii pielii, deoarece şi ţigările electronice conţin nicotină.

ANALGEZICELE

Şi medicamentele din categoria analgezicelor cu efect antiinflamator, din care fac parte ibuprofenul şi aspirina, favorizează retenţia de apă, lucru care accentuează celulita. Dacă situaţia o cere, ai putea încerca medicamente pe bază de paracetamol, care nu provoacă retenţia lichidelor. Asta, desigur, după ce te consulţi cu medicul.

LIPOSUCŢIA

Deşi metoda liposucţiei pare cea mai bună idee pentru a scăpa de celulită, chirurgii plasticieni avertizează că operaţiile frecvente de acest gen distribuie inegal grăsimea în organism, iar această distribuire inegală agravează neplăcutul aspect de “coajă de portocală”. De altfel, s-a demonstrat că procedurile non-invazive, cum ar fi sucţia în vid, masajul cu dispozitive de lipomasaj şi utilizarea frecvenţelor radio pentru netezirea pielii, dau rezultate mai bune decât liposucţia.

ÎNCRUCIŞAREA PICIOARELOR

Poziţia favorită a femeilor, în care picioarelor sunt încrucişate, dăunează grav frumuseţii. Asta deoarece menţinerea pentru mult timp a acesti poziţii împiedică circulaţia la nivelul membrelor inferioare, fapt care provoacă retenţia lichidelor.

RAZELE ULTRAVIOLETE

Nu numai că accelerează procesul de degradare celulară, îmbătrânind pielea, razele ultraviolete sunt responsabile şi de agravarea celulitei. Asta din cauza radicalilor liberi care slăbesc elasticitatea celulelor şi a ţesutului conjunctiv.

Pentru a preveni aceste daune, specialiştii recomandă folosirea cu generozitate a cremelor şi loţiunilor cu factor de protecţie solară şi consumul adecvat de apă pentru a asigura echilibrul corect între săruri şi lichide din organism.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite