6 întrebări frecvente despre soia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită cantităţii crescute de proteine, soia este un aliment ideal pentru vegetarieni şi pentru persoanele care ţin post.

1 Scade nivelul colesterolului?

Ca orice produs de origine vegetală, soia nu conţine colesterol. 85 la sută din grăsimile pe care le are în compoziţie sunt nesaturate, adică sănătoase. În plus, conţine fibre solubile, care scad absorbţia colesterolului „rău" în organism.

2 De ce este indicată femeilor?

Prin conţinutul de izoflavonoizi, substanţe cu acţiune similară estrogenilor, soia previne bolile cardiovasculare, infecţiile, chiar şi instalarea cancerului. Atenuează simptomele caracteristice menopauzei, aşadar, este utilă în special femeilor trecute de 40 de ani. Conţine mai puţin calciu decât laptele de vacă, dar acesta se absoarbe mai bine la nivelul oaselor.

3 Este adevărat că întinereşte pielea?

Suplimentele zilnice cu izoflavonoizi din soia au dus la creşterea elasticităţii pielii şi la stimularea sintezei de colagen la 75 la sută din femeile incluse într-un studiu realizat la Universitatea „Sao Paolo" din Brazilia. La studiu au participat 30 de femei la menopauză.

4 Poate înlocui carnea?

Soia conţine în proporţie de 36 la sută proteine şi aminoacizi esenţiali, pe care organismul nu îi poate produce singur. De asemenea, este bogată în acizi graşi esenţiali Omega 3. Toate acestea fac din ea cel mai bun înlocuitor al cărnii. Totuşi, spre deosebire de aceasta, soia nu conţine fier.

5 Creşte riscul de cancer la sân?

Deşi izoflavonoizii din soia au efect similar estrogenilor, persoanele care o consumă nu au niveluri mai mari din aceşti hormoni. Studiile nu au demonstrat o asociere între formele de cancer dependente de estrogeni, cum este cancerul de sân, şi consumul de soia. Persoanele care mănâncă soia prezintă un risc mai mic de a deceda în urma îmbolnăvirii de cancer la sân, potrivit acestor studii.

6 Cum poate fi consumată?

Cea mai sănătoasă soia este cea bio, fără conservanţi. Se găseşte sub mai multe forme:
- lapte şi iaurt - conţin calciu, nu conţin lactoză.
- brânză tofu în saramură sau în ulei.
- granule, cuburi sau boabe. Se înmoaie două ore în apă, apoi se fierb şi se consumă în ciorbă, în tocăniţe, în chiftele şi în sarmale sau în combinaţie cu legume ori cu sosuri. Pot sta şi la baza preparatelor dulci, în combinaţii cu mierea şi cacaua.
- pate - cu măsline sau cu ciuperci.
- făină şi germeni de soia.

De post: Soia este un excelent înlocuitor al alimentelor de origine animală.

Tofu se obţine din lapte de soia coagulat.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Soia este o plantă cu foarte multe proprietăţi terapeutice. Aceste calităţi se datorează principiilor bioactive conţinute. Pentru a beneficia de virtuţile acestei plante, este recomandat să o consumăm într-o formă cât mai puţin prelucrată. Sunt indicate în acest sens laptele, făina, germenii de soia şi chiar boabele de soia coapte. 

În felul acesta, putem beneficia de conţinutul bogat în protide, aminoacizi esenţiali, lipide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu), vitamine (A, B1, B2, C, D, E) şi în enzime. Soia are un conţinut ridicat de lecitină.

De asemenea, izoflavonoidele din soia apără organismul împotriva cancerului de sân şi de prostată. Soia este o plantă bogată în proteine şi săracă în glucide. Conţinutul ridicat de fibre reduce riscul problemelor digestive.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Ce ulei este mai bun pentru prăjit

AlimeAlimentele prăjite ar trebui evitate, potrivit specialistului nostru. Dacă vrem totuşi să gătim prin prăjire, ar trebui să alegem un ulei rezistent la temperaturi înalte.

Cel de palmier este foarte rezistent

Pentru a fi bine preparate termic, alimentele trebuie încălzite la o temperatură de peste 190 de grade Celsius. Uleiul de floarea-soarelui se descompune la 170 de grade Celsius şi formează substanţe toxice, care intră în alimente. O alternativă mult mai sănătoasă este uleiul de palmier nerafinat.

El rezistă la o temperatură de până la 230 de grade Celsius. Şi uleiul de măsline este recomandat, pentru că se descompune la peste 190 de grade Celsius. Nu este cazul să folosim unul extravirgin, pentru că prin prăjire acesta şi-ar pierde din atuuri.

De unică folosinţă

Indiferent de tipul de ulei folosit, cel mai bine ar fi să-l utilizăm o singură dată. Cel de palmier rezistă la prăjiri, însă este mult mai sănătos să îl aruncăm după prima prăjire sau, cel puţin, să îl acoperim bine până data viitoare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite