6 din 10 români ţin post, cei mai mulţi dintre ei preferând mâncarea gătită acasă în această perioadă

6 din 10 români ţin post, cei mai mulţi dintre ei preferând mâncarea gătită acasă în această perioadă

FOTO Arhiva Adevărul

Mai mult de jumătate dintre români declară că obişnuiesc să postească, iar o proporţie covârşitoare spun că preferă mâncarea gătită acasă, potrivit unui recent studiu privind opţiunile culinare în rândul populaţiei adulte din ţara noastră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 61% dintre români afirmă că respectă obiceiurile postului, iar 75% dintre ei susţin că optează pentru mâncarea gătită în casă, principalele surse de inspiraţie pentru reţetele de post fiind, aproape în egală măsură, cele transmise din familie (30,17%) şi reţetele online (31,56%). Peste un sfert dintre respondenţi (25,66%) declară că folosesc adesea reţete din propria imaginaţie atunci când gătesc de post.

Acestea sunt rezultatele unui studiu iVox.ro realizat în perioada 18–23 martie, la cererea Unisol, pe un eşantion de 4.904 de respondenţi, dintre care mai mult de jumătate (48,88%) provin din Muntenia şi Dobrogea, 20,02% din Moldova şi 30,11% din Transilvania.

Printre reţetele preferate de români se numără iahnia de fasole (23,2%), sarmalele de post (14,75%) şi ciorba de legume (12,32%), alături de zacuscă (10,84%) şi salată de vinete (10,02%).

Aproape jumătate dintre respondenţi (49,75%) declară că se inspiră din mediul online pentru reţetele de deserturi de post, iar 20,17% dintre aceştia folosesc mai ales reţete de deserturi moştenite din familie, în timp ce 13,41% se bazează pe propria imaginaţie pentru prepararea dulciurilor care să nu conţină produse de origine animală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: