5 efecte nebănuite ale perelor. De ce este bine să mănânci o pară pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perele topesc kilogramele în plus şi alungă numeroase boli   FOTO Arhivă
Perele topesc kilogramele în plus şi alungă numeroase boli   FOTO Arhivă

Ştim cu toţii că „un măr pe zi ţine medicul departe”. Dar mărul nu este singurul fruct pe care ar trebui să îl consumăm zilnic. Avem toate motivele pentru a include şi perele pe lista celor cinci fructe şi legume pe care medicii ni le recomandă pe parcursul unei zile. Iată care sunt cele mai importante efecte benefice ale perelor asupra sănătăţii.

Consumată proaspătă, cu coajă, para este o bună sursă de carbohidraţi, vitamina C, potasiu şi fibre. O pară de mărime medie (150 grame) conţine aproximativ 4 grame de fibre. „Fitochimicalele benefice şi fibrele se găsesc mai ales în coaja fructului. Culoarea diferită a soiurilor de pere înseamnă conţinut diferit de fitochimicale, motiv pentru care se recomandă varietate în consum”, menţionează prof. dr. Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de nutriţie”.

Ştiaţi că para este mult mai puţin alergenă decât alte fructe? Din acest motiv, para poate fi consumată şi de persoanele alergice şi de copii. Este ideală în perioada diversificării alimentaţiei la sugari. Atenţie însă la excese! Perele pot avea un uşor efect laxativ.

Perele sunt recomandate femeilor însărcinate. O sigură pară furnizează aproximativ 14 micrograme de acid folic (numit şi vitamina B9), o vitamină indispensabilă bunei dezvoltări a fătului, deoarece previne spina bifida, o malformaţie congenitală care provoacă dezvoltarea incompletă a măduvei spinării.

Perele previn diabetul de tip 2. Para este bogată în polifenoli care au un efect protector contra diabetului şi bolilor de inimă. Studiile au demonstrat că un consum de 5 pere pe săptămână reglează secreţia de insulină, conferind un puternic efect antidiabet.

Perele luptă contra alergiilor. Para este unul dintre primele fructe pe care trebuie să le includem în dieta bebeluşilor. Este unul dintre cele mai neutre sau inofensive alimente. În plus, perele conţin cuercitină, un antihistaminic natural. Persoanele care suferă de alergie la polen (polinoză), cărora li se recomandă adesea cuercitină pentru prevenirea simptomelor, ar trebui să transforme perele în fructele lor preferate.

Perele protejează oasele. Datorită conţinutului valoros de magneziu, potasiu şi vitamina K, elemente nutritive indispensabile pentru asimilarea calciului, perele au un rol deloc de neglijat în sănătatea oaselor.

Perele sunt bune contra mahmurelii. Un studiu recent a demonstrat că perele sunt cel mai bun remediu în caz de mahmureală. Acest efect mai puţin cunoscut se datorează efectelor remineralizante puternice ale perelor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite