5 cocteiluri energizante uşor de preparat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băuturile preparate în casă din fructe şi din legume proaspete conţin multe substanţe hrănitoare: vitamine, minerale, enzime şi alţi nutrienţi. Datorită lor, detoxifiază organismul şi ne conferă energie.

1 Vitamine de primăvară

Cocteilurile reprezintă o modalitate de a introduce în alimentaţia zilnică surse de substanţe hrănitoare, fără conservanţi. Terapia trebuie urmată 14 zile. Un cocteil bogat în calciu şi în vitamina C se obţine din pătrunjel şi din asmăţui (câte 260 mg), spanac (260 mg), păpădie (150 mg), cicoare (50 mg) şi portocale (40 mg), procesate electric cu storcătorul.

2 Tinereţe fără bătrâneţe

Cocteilurile verzi sunt foarte utile pentru sănătate, conţinând legume verzi. Se îndulcesc cu suc de mere, iar doza ideală este de 200-300 mg pe zi. Bogate în clorofilă, aceste licori ajută la purificarea sângelui, la formarea globulelor roşii şi la revigorarea organismului. Pentru o băutură verde, se introduc în storcător 5 morcovi, câte 6 frunze de spanac şi de varză creaţă, o sfeclă cu frunze şi un căţel de usturoi decojit.

3 Pansament pentru stomac

Bolnavii de ulcer pot consuma un cocteil care conţine varză, morcovi şi mere. Se spală ingredientele (o jumătate de căpăţână de varză, un măr, un morcov şi o jumătate de ceaşcă de apă distilată). Apoi se taie mărunt şi se procesează în robot. Se consumă imediat după preparare. Doza recomandată este de 300 ml pe zi, timp de cel puţin 14 zile.

4 Licoare pentru hipertensivi

Un cocteil preparat din sucul unei lămâi, al unei portocale şi miezul unei banane menţine tensiunea la valorile normale, iar fiecare ingredient trebuie să aibă o greutate medie. Bananele, care conţin mult potasiu, sunt ideale în această privinţă. Câte un pahar de 250 mg din acest leac trebuie consumat la prima oră după trezire de persoanele suprasolicitate, un interval de 18 zile. Într-o zi cu un program foarte încărcat, hipertensivii trebuie să consume două banane amestecate cu ceai de păducel.

5 Răsfăţ de iarnă

Persoanele care suferă de astenie, de insomnie sau care sunt anemice trebuie să consume un cocteil preparat din mere ionatane, pere şi prune (câte 300 g din fiecare). Sucul obţinut se amestecă cu o cană de infuzie de zmeură. Cocteiul se bea dimineaţa, pe stomacul gol, iar tratamentul trebuie urmat cel puţin 21 de zile.

Apă tonică pentru bolnavii cronic

Apa tonică preparată în casă trebuie să înlocuiască apa plată, apa de la robinet sau pe cea conservată. Această apă se prepară şi se bea zilnic: într-o sticlă cu un litru de apă plată (nu din plastic) se pun doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel şi două foi de varză, tăiate mărunt. După 24 de ore, apa se strecoară şi se consumă în aceeaşi zi. Băutura aceasta revigorantă este recomandată bolnavilor cronic.

Recomandare: Dacă mai adaugi şi alte ingrediente decât legume şi fructe, ţine cont de valoarea lor nutritivă.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Cocteilurile pot fi alcoolice sau nealcoolice, cu zahăr sau fără zahăr. Şi într-un caz, şi în altul, ele sunt foarte gustoase şi energizante. Există o mare diferenţă. Cele alcoolice diminuează mult calităţile sucurilor de fructe din amestec, dacă este vorba de sucuri naturale. Pot avea şi un efect stresant la nivelul ficatului, iar pătrunderea alcoolului în sânge se poate face mult mai rapid, având în vedere prezenţa fructozei din fructe sau zahărul adăugat.

Prin urmare, pentru a beneficia de calităţile unui cocteil (amestec de sucuri din fructe), acesta trebuie consumat cât mai natural, fără adaos de zahăr şi de alcool. Această băutură poate fi consumată o dată sau de două ori pe zi, între mese, fiind o adevărată sursă de vitamine şi de minerale.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Cum alegi carnea de porc

România este printre puţinele ţări din Europa în care încă se mai înregistrează cazuri de trichineloză, o boală care apare după consumul de carne de porc infestată cu paraziţi. Specialistul nostru ne dă câteva sfaturi despre cum să alegem carnea.

Verifică avizul sanitar-veterinar!

Carnea de porc de ţară este cea mai sănătoasă, însă doar dacă a fost verificată sanitar-veterinar. Pentru aceasta, trebuie să cerem celui care o comercializează un act care să ateste acest lucru. Carnea din magazine este, de regulă, inspectată.

image

Nu trebuie să aibă o culoare ternă

Carnea proaspătă trebuie să fie roşie, şi nu ternă, cu nuanţe gri. Totuşi, culoarea nu este întotdeauna un indiciu al calităţii cărnii, pentru că ea poate fi colorată artificial. Mirosul cărnii este însă un reper al calităţii. De aceea, ar trebui să mirosim carnea înainte de a o cumpăra şi să o ocolim pe cea cu miros rânced. Carnea proaspătă este elastică, revenind la forma iniţială după o apăsare cu degetul, pe când cea veche este moale, degetul rămânând impregnat în ea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite