4 întrebări despre soia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi răspunde celor mai frecvente întrebări despre soia. Specialistul te învaţă cum şi pentru cât timp poţi consuma produsele din soia, fără să-ţi fie afectată sănătatea.

1  Previne soia cancerul?

Studiile au arătat că soia are un efect benefic asupra organismului, prevenind apariția și dezvoltarea tumorilor maligne, în special la femei. Tot persoanele de sex feminin pot beneficia de pe urma acestei leguminoase în perioada menopauzei, deoarece conține fitohormoni care pot preveni sau stopa evoluția osteoporozei.
 
2  Carne sau soia?

Soia este indicată în perioade scurte, cum ar fi Postul Crăciunului. Nu este recomandat să înlocuiască pentru totdeauna carnea, deoarece privează organismul de o sursă importantă de fier și de proteine de bună calitate. În post, poți consuma zilnic aproape 200 de grame de soia.

3 Bio sau modificată?

Pe piață, există două sortimente de soia: modificată genetic și bio (nemodificată).  De regulă, cea modificată genetic conține și un număr mai mare de aditivi alimentari. Dacă pe eticheta produselor modificate genetic nu se menționează acest lucru, soia bio se poate recunoaște după siglă.

4 Semipreparată sau naturală?

Soia în formă brută, ca și fasolea, poate fi toxică, dacă nu este preparată corespunzător. Drept urmare, specialistul te sfătuiește să cumperi soia semipreparată (șnițele sau cuburi). Evită salamul, parizerul sau cârnăciorii pe bază de soia, care conțin și o mare cantitate de aditivi alimentari.

Poți opta pentru astfel de produse doar dacă ai citit bine eticheta și ai văzut că sunt produse bio, cu un număr mic de E-uri. De regulă, aditivii adăugați în soia de tip bio sunt conservanți admiși, fără riscuri. Cele mai indicate produse pe bază de soia gata preparate sunt laptele și brânza tofu.

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite