Patru înlocuitori „vegetali“ ai laptelui de vacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care nu tolerează laptele de vacă sau care, pur şi simplu, au renunţat la produsele alimentare de origine animală, există mai multe variante de lapte vegetal.


1. Laptele de soia

Are un gust uşor de boabe de fasole şi o textură uşor cretoasă. De aceea, pentru unii este greu să se obişnuiască cu gustul.

Este cel mai popular lapte vegetal şi se produce prin înmuierea, zdrobirea şi prepararea termică a boabelor de soia, după care se extrage lichidul.

„Laptele de soia este cel mai bogat în proteine“, spune medicul nutriţionist Monica Reinagel, din SUA, autoarea „Planului de dietă care scade inflamaţiile“. „Este singurul comparabil cu laptele de vacă din acest punct de vedere, aducând în organism între 8 şi 11 grame de proteine cu fiecare cană. Proteinele din soia au efect benefic asupra nivelului de colesterol şi ar putea fi de ajutor, de asemenea, pentru protecţia sistemului osos“, completează Reinagel.

Totuşi, soia este un alergen comun. De altfel, specialiştii recomandă ca, dacă introducem în dieta zilnică şi alte produse din soia, să alegem, mai degrabă, un alt tip de lapte.

2. Laptele de migdale

O cană cu migdale crude, neprăjite, se acoperă cu apă peste noapte sau chiar două zile, apoi se scot din apa în care au stat şi se mărunţesc cu robotul de bucătărie, după care se adaugă două căni de apă proaspătă. Se strecoară cu tifon şi rezultă laptele de migdale.

Este uşor, subţire şi, evident, are aromă de nuci. De altfel, este una dintre cele mai gustoase opţiuni.

„Are mai puţine calorii, comparativ cu celelalte tipuri de lapte vegetal, şi mai puţine zaharuri. Conţine, de asemenea, grăsimi mononesaturate care, într-o alimentaţie echilibrată, protejează inima. Totuşi, are un conţinut redus de proteine“, spune Reinagel.

De asemenea, laptele de migdale conţine vitamina E, dar, spre deosebire de migdale în sine, conţine cantităţi mai mici de minerale, folaţi şi zinc.

3. Laptele de orez

Se prepară amestecând o jumătate de cană de orez brun (nefiert), care a stat la înmuiat peste noapte, cu 4 căni de apă proaspătă şi două picături de esenţă de vanilie în blender. Porniţi blenderul 2 minute, apoi strecuraţi cu ajutorul unui tifon, iar lichidul obţinut este laptele de orez, cu o dulceaţă subtilă.

Principala calitate a laptelui de orez este riscul redus de alergii. Are cel mai mic conţinut de proteine şi poate avea în compoziţie niveluri destul de mari de zaharuri şi, deci, calorii mai multe.

4. Laptele de cânepă

Se pun seminţele de cânepă şi apă în blender, apoi se strecoară. Are o consistenţă mai grasă, mai cremoasă decât a laptelui de vacă degresat şi are un gust de pământ.

„Laptele de cânepă este o sursă bună de acizi graşi esenţiali Omega 3. De altfel, studiile arată că o cană cu lapte de cânepă acoperă necesarul zilnic de Omega 4. Totuşi, nu conţine prea multe proteine“, precizează Monica Reinagel.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite