100 de vodcă echivalează cu o friptură de porc. De ce nu funcţionează dietele pe care le găsim pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de carne roşie este permis ocazional în cadrul unei alimentaţii sănătoase
Consumul de carne roşie este permis ocazional în cadrul unei alimentaţii sănătoase

Mâncăm  mai multe calorii decât avem nevoie. Multe dintre aceste calorii sunt goale, adică nu au nicio valoare nutritivă. Controlul asupra greutăţii ţine de ecuaţia „energie primită – energie cheltuită”, o parte importantă a acestei ecuaţii fiind calitatea a ceea ce mâncăm, atrag atenţia specialiştii.

„Caloriile sunt unităţi de măsură ce se referă la cantitatea de energie pe care care corpul nostru o poate obţine consumând un anumit aliment.  Simplu spus, caloria este o unitate de măsură pentru energie“, explică terapeutul nutriţionist  Ipokratis Papadimitrakos.

Din păcate, mai spune acesta, alegerea a ce şi cât trebuie să consumăm nu se rezumă atât de uşor la un simplu calcul de calorii, fiindcă caloriile nu sunt la fel.

Caloriile goale sunt acelea care nu aduc niciun folos organismului şi provin de la alimente lipsite de valori nutritive.  „Pe de altă parte,  caloriile sunt indispensabile vieţii, fiindcă reprezintă energia necesară corpului nostru pentru a funcţiona normal.  Trebuie să tindem spre evitarea caloriilor goale şi să obţinem energia necesară din alimente bogate în substanţe nutritive”.

„Calcularea caloriilor este ceva care creează confuzie şi nu este o metodă eficientă de a menţine o greutate sănătoasă. Cu toate acestea, nu este atât de important câte calorii consumăm, ci din ce alimente le obţinem. Caloriile ce provin din grăsimi, spre exemplu,  rămân grăsimi, în special în cazul persoanelor cu activitate fizică redusă“, adaugă nutriţionistul.

Este foarte important să ne adaptăm cantitatea de mâncare pe care o consumăm la activitatea noastră fizică.  „Controlul asupra greutăţii ţine de ecuaţia „energie primită – energie cheltuită”, o parte importantă a acestei ecuaţii fiind calitatea a ceea ce mâncăm. Trebuie să tindem spre descoperirea cantităţilor potrivite pentru noi şi să evităm alimentele exagerat de grase“.

Un pahar pe zi e permis

Ce consumăm  - calitatea mâncării - este la fel de importantă precum este şi cantitatea caloriilor. „În loc să calculaţi fiecare calorie, vă sfătuiesc să alegeţi alimente cu un conţinut mai ridicat de vitamine, minerale, zinc şi alte substanţe benefice“.

Caloriiile goale sunt cele furnizate de alcool. „Poare părea de necrezut, însă, în ce priveşte caloriile, 100 mililitri de vodcă este echivalent cu  un steak mare de porc! Spre deosebire de steak, alcoolul are 0 valoare nutritivă. Fiecare poate concluziona ce este mai util pentru organism şi siluetă“.
Caloriile pentru 100 g de alcool pentru cele mai frecvent consumate băuturi alcoolice sunt următoarele: bere 43; vin alb 80; vin roşu 80; vodcă 230; whiskey 150; lichior 350.

„Alcoolul conţine doar aşa-numitele calorii goale – calorii a căror valoare nutritivă este egală cu zero. Corpul nu poate „depozita“ alcoolul şi este nevoit să îl prelucreze imediat după  primirea acestuia. Anume aceasta afectează negativ metabolismul”.

Când organismul este focusat asupra prelucrării alcoolului, acesta nu este capabil să descompună alimentele ce conţin carbohidraţi şi grăsimi, potrivit specialistului. „În consecinţă, aceste calorii  se transformă în grăsimi corporale şi sunt „redirecţionate“ către depozitarea găsimilor. Consumul exagerat de alcool duce la încetinirea organismului – în numai câteva ore de la consumul de vodcă, viteza cu care corpul arde grăsimi scade cu 73%!”

Aceasta nu înseamnă că alcoolul trebuie să exclus complet, însă, este important să îl consumăm în cantităţi moderate, dacă dorim să fim sănătoşi şi în formă, precizează acesta.

Consumul zilnic al unui pahar de alcool este permis şi nu va influenţa negativ regimul acestora, secretul fiind în cantitate. „După cum ne sfătuiesc şi producătorii băuturilor alcoolice  - consumaţi responsabil, în cantităţi moderate. Acest sfat este valabit atât pentru alcool, cât şi pentru alimentaţie. Cele mai importante elemente pentru a ne menţine în formă sunt alimentaţia regulată, de calitate şi în cantităţi moderate“.

Ce alimente compun alimentaţia sănătoasă

„Alimentaţia corectă are trei principii de bază – alimentaţia regulată, de calitate şi în cantităţi moderate. În momentul în care persoana începe să se alimenteze la fiecare 3-4 ore, să evite mâncarea exagerat de grasă şi sărată şi să consume cantităţile potrivite – se poate spune că această persoană se hrăneşte corect”.

Dezvoltarea obiceiurilor alimentare corecte este extrem de importantă în menţinerea  bunei sănătăţi şi a greutăţii normale.  „Fiecare poate să înceapă să mănânce sănătos dacă îşi doreşte cu adevărat şi tinde spre schimbare. Acest proces devine mai simplu cu un regim alimentar personalizat, care îndrumă persoanele cu privire la ce trebuie să mănânce, când, şi în ce cantităţi. Regimurile pe care le pregătesc au acest obiectiv : să arate unui individ care este modul său propriu de alimentaţie”.

De ce nu funcţionează dietele pe care ni le luăm de pe net

„Cel mai important factor al eficacităţii unei diete este ca aceasta să fie personalizată. Să fie adaptată la starea de sănătate, modul de viaţă, activitatea fizică şi scopul individului. Dietele populare nu funcţionează fiindcă le lipseşte anume acest element”.

„Cele mai populare diete au această reputaţie pentru că vă „ajută” să slăbiţi. Dar cu ce preţ? De cele mai multe ori, preţul este chiar sănătatea noastră. Nu este dificil să inventezi o dietă care să dea rezultate. Cea mai simplă modalitate este înfometarea. Este simplu - consumaţi mai puţine calorii decât o faceţi în mod normal. Pe exact acest lucru se bazează cele mai populare diete – într-un fel sau altul, vă fac să vă înfometaţi. Dacă dorinţa voastră este să daţi jos toate kilogramele în plus, o dată pentru totdeauna, cât şi să vă îmbunătăţiţi starea de sănătate - înfometarea nu este calea corectă. Învăţând să vă alimentaţi corect, veţi descoperi modul vostru potrivit de alimentaţie. Nicio dietă populară nu vă va spune cum să faceţi acest lucru“.

„Dacă sunteţi de să vă schimbaţi şi să vă riscaţi sănătatea de dragul unor 5-6 kg care se vor întoarce în scurt timp, continuaţi cu dietele la modă.  Însă, dacă doriţi să descoperiţi propriul vostru mod de alimentaţie care vă va ajuta să atingeţi şi să menţineţi greutatea ideală – încercaţi cu o dietă pregătită special pentru voi şi adaptată scopurilor, modului de viaţă, stării de sănătate şi preferinţelor voastre alimentare“, conchide nutriţionistul.

Cât de utile sunt suplimentele de slăbit de pe piaţă

„Încercând să slăbim, suntem dispuşi să ne încredem în diverse metode care ne promit rezultate rapide, însă, trebuie să avem în vedere că nu merită să ne riscăm sănătatea pentru  a da jos câteva kilograme. Utilizarea oricărui tip de suplimente pentru slăbit prezintă un risc serios asupra sănătăţii, iar slăbirea prin intermediul lor este temporară şi riscantă”. 

„Oricâte suplimente am folosi, efectul lor asupra kilogramelor noastre va fi acelaşi până când vom descoperi cum să ne alimentăm corect. Ştiind să ne hrănim în mod corespunzător, nu vom mai avea nevoie de suplimente pentru a menţine greutatea dorită”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite