Regimul care contrazice tot ce ştiai despre slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Să slăbeşti şi să arăţi atât de bine încât ceilalţi să se întoarcă după tine pe stradă şi să exclame ,,Oh, My God!“ Asta ne promite Paul Khanna, autorul lucrării ,,Six Weeks to OMG: Get Skinnier Than All Your Friends – Şase săptămâni pentru un corp formidabil: Cum să fii mai suplu decât toţi prietenii tăi“. Formulele sale inovatoare? Să bem două căni de cafea în fiecare dimineaţă, să facem băi reci şi să umflăm baloane.  

La 39 de ani, Paul Khanna revoluţionează teoriile nutriţioniştilor prin conceptul ,,OMG“. Antrenor licenţiat în sport la Universitatea Bedfordshire din Marea Britanie, Venice A Fulton (pseudonimul său) refuză conceptul de dietă, optând pentru însuşirea unor obiceiuri ieşite din comun.

Autorul şi-a testat teoriile de slăbit cu persoane publice (al căror nume nu l-a dezvăluit), iar după succesul obţinut cei pe care i-a consiliat şi antrenat, a considerat că este cazul să-şi împărtăşească ideile şi cu ceilalţi.

,,Planul pe care îl propun nu este o dietă în adevăratul sens al cuvântului. Din punct de vedere psihologic restricţia nu este un mod corect de a te raporta la o problemă. Termenii «dietă» şi «exerciţiu» s-au banalizat. Nu folosesc denumirea de «exerciţiu», pentru că este un concept care îi sperie pe cei mai mulţi dintre oameni. În schimb, prefer «să faci mişcare»“.

Într-un interviu pentru publicaţia britanică ,,Telegraph“, Khanna susţine că titlul lucrării nu face aluzie la o competiţie feminină în cursa pentru cea mai slabă, ci se referă la faptul că majoritatea ,,prietenilor“ care îţi spun că arăţi bine, când de fapt nu este aşa, îţi vor, de fapt, răul. ,,Oamenii nu sunt concepuţi pentru a fi graşi. Atunci când ne îngrăşăm, apar şi alte probleme de sănătate. Oamenii care se îngrijesc nu sunt vanitoşi, ci sunt inteligenţi“, a adăugat acesta.

Care sunt soluţiile propuse?

baie

Băi reci timp de 15 minute

Băile reci sunt un concept nou. Pe de altă parte, sunt recunoscute pentru creşterea ratei metabolice (numărul caloriilor pe care corpul nostru le foloseşte zilnic pentru a menţine organele vitale în viaţă). ,,Oricânt de insuportabilă ar părea, nu e nimic mai chinuitor decât să ai stima de sine scăzută din cauză că eşti supraponderal“, mărturiseşte autorul. Cu cât apa din cadă este mai rece, cu atât corpul produce mai multă căldură pentru a rezista la temperatura scăzută. Odată cu pierderea căldurii din corp, organismul începe să consume energie şi, implicit, calorii.

NU micului dejun

Cu toate că experţii recomandă să nu sărim peste micul dejun pentru a avea energie, dar şi pentru a evita mesele compensatorii şi ,,aglomerate“ de peste zi, Khanna nu este de accord. Reţeta ,,OMG“ susţine că masa de dimineaţă stopează arderea grăsimilor. În timp ce dormim, organismul arde calorii, iar dimineaţă procesul continuă, însă micul dejun consumat la prima oră, stopează procesul de ardere a grăsimilor.

Cafea neagră

Recunoscută pentru accelerarea metabolismului, cafeaua conţine cafeină, un stimulent natural care se găseşte în boabe şi care accelerează sistemul nervos central (după cum se întâmplă şi în cazul băilor reci). Consumată pe stomacul gol, cafeaua ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, însă dacă este combinată cu lapte, zahăr, îndulcitori sau gustări (biscuiţi), cafeaua nu mai ajută la slăbit, ci crează dependenţă.

cafea

Mănâncă puţin şi rar

Ideea celor trei mese pe zi poate părea demodată, însă potrivit autorului, este cea mai bună. Dacă intercalăm gustări între cele trei mese principale, ne aglomerăm stomacul, iar corpul nu are timp să proceseze cantitatea de mâncare. În schimb, dacă respectăm cele trei mese stabilite, corpul are suficient timp la dispoziţie pentru a digera mâncarea şi pentru a face loc următoarei. Mai mult, Khanna avertizează că sucurile de fructe sau cele pasate ne pot face să mâncăm mai mult, deoarece fructoza (monozaharida prezentă în fructe) blochează transmiterea semnalelor când stomacul este plin. În schimb, autorul recomandă consumul de proteine. 

Umflă baloane

Deşi practică sport şi reuşesc să slăbească, unele persoane nu obţin abdomenul plat pe care şi-l doresc. Explicaţia? Există anumiţi muşchi care nu sunt lucraţi suficient: muşchii transversali (ce constituie stratul muscular cel mai profund de la nivelul abdomenului şi învelesc trunchiul de la coaste până la centura pelviană). Potrivit autorului, putem compensa lipsa antrenamentului pentru aceşti muşchi prin reglarea respiraţiei în timp ce umflăm baloane.

baloane

După cum era de aşteptat, criticile nu au întârziat să apară. ,,De-a lungul timpului mi-am dat seama că atunci când vii cu o idee nouă, oamenii iniţial te critică. În mod sigur vei fi contestat, dar cel mai important este să-ţi susţii ideile în continuare“, a declarat Khanna. Acestuia i s-a atras atenţia cu privire la faptul că ideile sale se adresează unui public-ţintă vulnerabil: adolecentele şi tinerele preocupate excesiv de aspectul fizic, fapt ce poate avea efecte adverse precum tulburările de alimentaţie (bulimie, anorexie). Totuşi, autorul susţine că nu se adresează doar adolescentelor, ci unui public larg ce cuprinde şi persoane mature. ,,Vreau să devin o voce pentru femei şi bărbaţi, iar cartea să fie cât mai atractivă“, a adăugat acesta.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite