Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu

scriitor
 • acum 8 ani

  Săracii noştri profesori

  Un protest al pedagogilor, oriunde s-ar întâmpla el, dar mai ales în Republica Moldova, sugerează că lucrurile au atins o anumită limită a suportabilităţii, peste care nu se poate trece.

 • acum 8 ani

  O carte despre răul de lângă noi

  Se împlinesc cinci ani de la evenimentele dramatice din 7 aprilie şi  continuăm să ne punem aceleaşi întrebări şi să constatăm aceeaşi opacitate din partea celor plătiţi din bani publici pentru a răspunde.

 • acum 8 ani

  Nevoia de luciditate şi stabilitate

  Odată cu agresiunea rusească împotriva Ucrainei şi cu anexarea Crimeei, cancelariile occidentale au înţeles că influenţa şi strategiile lor în Est ar trebui să fie mai clare, şi mai ales să aibă o finalitate, pentru a oferi un orizont tangibil popoarelor care se zbat să iasă din mâzga postsovietică.

 • acum 8 ani

  Şi cu ruşii, şi cu românii. Despre Basarabia reală

  Invazia rusească în Ucraina surprinde Republica Moldova nepregătită, înţepenită în clişeele şi inerţiile sale post-sovietice, incapabilă să se adapteze la noile provocări şi pericole care ameninţă însăşi existenţa statului moldovean, aşa cum este el, cu bune şi cu rele, cu oligarhi ghiftuiţi şi cu intelectuali săraci, împărţit între Est şi Vest la nivelul opţiunilor populare.

 • acum 8 ani

  O invazie laşă

  Putin, între tragic şi grotesc. Dictatorul de la Moscova a pierdut contactul cu realitatea, călcând în picioare norme şi tratate internaţionale, suveranitatea unor popoare care s-au săturat să tot fie „eliberate“, fără a li se cere părerea.

 • acum 8 ani

  Separatismul vizibil şi separatismul ascuns

  Scriam într-un articol anterior cât de important ar fi apelul la unitate naţională în Republica Moldova, pe care să-l lanseze guvernarea spre a preveni escaladarea tendinţelor separatiste din sud şi a dejuca alte diversiuni de aceeaşi natură.

 • acum 8 ani

  Transnistria – coşmarul de lângă noi

  Această batjocură continuă de peste două decenii. Chişinăul, înfrânt în războiul din ’92, a acceptat un raport de reprezentare pe teren flagrant defavorabil, care îl plasează într-o perpetuă stare de inferioritate faţă de agresorul rus.

 • acum 8 ani

  Ce spune Moldovei EuroMaidanul ucrainean?

  Pentru Moldova, precum în cazul altor popoare foste sovietice, mult mai importante decât evoluţiile interne par să fie azi evenimentele din Ucraina, unde EuroMaidanul a obţinut primele concesii din partea puterii. Marţi sosea vestea demisiei guvernului Azarov şi erau anulate legile antidemocratice prin votul aceleiaşi majorităţi pro-Ianukovici care le aprobase două săptămâni mai devreme.

Vezi mai multe
Modifică Setările