Valentin Mandache

Valentin Mandache

Istoric de arhitectura
 • acum 4 ani

  Catargele Bucureştiului

  Stilul Art Deco este o componentă esenţială a arhitecturii istorice bucureştene. Oraşul este practic o „putere” în această parte a Europei în ceea ce priveşte arhitectura anilor '30. Catargele ce împodobesc multe din edificiile interbelice sunt o expresie a uneia din temele preferate ale Art Deco-ului, aceea a pachebotului transoceanic, reflectând prosperitatea, sofisticarea precum şi dorinţa de a călători în ţinuturi exotice a acelei perioade.

 • acum 4 ani

  Mascaronii Bucureştiului

  Arhitectura Bucureştiului de la sfârşitul sec. 19 până la Marele Război a fost caracterizată în mare de moda stilurilor istoriciste de sorginte occidentală, in special neorococo, popular in Franţa acelei perioade, redate intr-o manieră provincială ce merita un termen descriptiv specific, acela de stil Mic Paris. Unul din elementele definitorii ale acestei arhitecturi este mascaronul.

 • acum 5 ani

  Sfaturi pentru cumpărătorii de case din perioada La Belle Époque

  Bucureştiul a cunoscut o remarcabilă explozie de noi construcţii de case şi edificii publice în perioada de sfârşit de sec. 19 şi început de sec. 20, cunoscută ca La Belle Époque. Acest fenomen economic şi social a fost în multe privinţe similar cu cel al altor oraşe de la frontiera expansiunii populaţiei de sorginte europeană de atunci, aşezări care se dezvoltau vertiginos în vestul Statelor Unite sau în Stepa Pontică a Rusiei ori în Siberia.

 • acum 5 ani

  Zeităţi antice în stil Art Deco pe Dâmboviţa

  Una din impunătoarele edificii de pe malul râului este “Casa de Pensii a CEC”-ului, din 1939, proiectată de arh. Nicolae Cucu în stil Art Deco clasicizat, deseori identificat eronat în articole din presa ca “neoclasic monumental”. Cel mai remarcabil element al acestei clădiri este friza cu basoreliefuri de zeităţi antice, plasată foarte mult deasupra nivelului străzii, un fapt care o face greu vizibilă trecătorilor şi celor care vor să o admire.

 • acum 5 ani

  VIDEO: Panoplia alegorică a Pieţei Matache

  În aşteptarea refacerii de către primărie a halei Pieţei Matache, va prezint frumoasa panoplie alegorică arhitecturală a frontonului acelui edificiu, o metaforă vizuală ce înglobează în mod remarcabil istoria locului şi a tot ce a însemnat piaţa şi activităţile sale pentru comunitatea oraşului.

 • acum 5 ani

  Cotineaţă arhitecturală de la Fin de Siècle

  Curţile caselor de epocă deseori conţin tezaure şi curiozităţi ascunse de istorie arhitecturală, de la fragmente de decoraţie şi structuri mult mai vechi decât faţadele de la stradă, la pavilioane de grădini sau foste construcţii de fermă. Am avut rara ocazie de întâlni în Târgovişte o frumoasa cotineaţă de păsări, datând din perioada Fin de Siècle, care modelează o locuinţă umană la o scară mai mică.

 • acum 5 ani

  Art Deco în arşiţa nopţii

  Bucureştiul trece printr-un val de căldură, ce durează de zile bune, continuând cu aceeaşi intensitate. În această perioadă au fost temperaturi de 35 - 37ºC la umbră, care în opinia mea sunt semne ale schimbării climatului global. Nopţile sunt de asemenea fierbinţi, într-un oraş cu fatal de puţini copaci ce ar fi răcorit ceva aerul, mulţi oameni plimbându-se pe stradă, în parc, mergând cu bicicleta, sau stând la balcon la ore foarte târzii.

 • acum 5 ani

  FOTO: Atlanţi şi cariatide din Bucureşti

  Cariatidele sunt binecunoscute ca figurile feminine ce par a sprijini pe cap structura arhitecturală de deasupra lor, însă contrapartea lor masculina, atlanţii, sunt mai puţin notorii. Bucureştiul vechi conţine o frumoasă multitudine de caritatide şi atlanţi, ce pot delecta ochii oricarui vizitator interesat în istoria arhitecturală.

Vezi mai multe