Sorin Bocancea

Sorin Bocancea

Politolog
 • acum 6 ani

  Campania electorală. A fost sau n-a fost?

  Actuala campanie electorală pentru alegeri locale are câteva elemente ce o individualizează faţă de cele ce au precedat-o. Ea s-a desfăşurat pe fondul unei înţelegeri între cele două mari partide pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, iar finanţarea permisă de lege a limitat posibilitatea desfăşurării unor evenimente specifice unui astfel de proces şi intrarea în cursă cu şanse reale a nou veniţilor în politică.

 • acum 6 ani

  Cei care nu regretă nimic

  Dacă mâine ar intra în vigoare hilara prevedere ca „regretul efectiv” să fie condiţie a scăpării de pedeapsă, cred că foarte puţini dintre politicienii cu probleme de natură penală ar utiliza-o. Puţini şi insignifianţi ar mai fi dispuşi să apeleze la stratagema liderului comunist Tudor Postelnicu, să pună capul în pământ pentru a rosti una dintre variantele formulei „am fost un dobitoc”.

 • acum 6 ani

  Cu oligarhul în America

  Pe mulţi îi contrariază faptul că americanii l-au primit pe Vlad Plahotniuc la un nivel de invidiat. Participând la cel mai important eveniment al prestigiosului centru de analiză Consiliul Atlantic, cel mai detestat oligarh din Republica Moldova s-a întâlnit cu Victoria Nuland, de la care a primit asigurarea sprijinului în condiţiile continuării reformelor.

 • acum 6 ani

  „Europa noastră“. De fapt, a lor

  Era de aşteptat ca proasta gestionare a crizei imigranţilor să genereze o recrudescenţă a mişcărilor naţionaliste în Europa, care nu pierd nicio ocazie să declare „moartea UE“ şi lansarea unui proiect pe care îl intitulează „Europa Naţiunilor“, care ar fi „Europa noastră“. E vorba de o Europă fărâmiţată şi conflictuală aşa cum era înainte de crearea Comunităţilor Europene.

 • acum 6 ani

  Umbra lui Măgureanu la PNL

  Suntem surprinşi de lansarea lui Marian Munteanu în postura de candidat al PNL pentru fotoliul de primar al Capitalei la fel cum am fost surprinşi de apariţia martirului exemplar al Pieţei Universităţii alături de Virgil Măgureanu în Partidul Naţional Român. Chiar dacă acum „dom’ profesor” nu a mai coborât de la Giurtelecul Hododului pentru poza oficială, umbra lui bântuie prin PNL.

 • acum 6 ani

  Capcana privilegiilor

  Un element de strategie al partidului generalului Oprea (UNPR) a fost şi este momirea cu privilegii a diverselor categorii profesionale. Nu mai este un secret faptul că UNPR este un partid al militarilor, pentru ale căror privilegii a militat cot la cot cu sindicatul lui Dogaru. Dar acapararea unor alte segmente nu doar prin promisiuni ci prin acţiuni concrete a continuat. Pentru că, nu-i aşa?, generalul „se ţine de cuvânt”.

 • acum 6 ani

  Banalizarea furtului

  Scandalul Panama Papers nu a stârnit mari valuri de indignare în România aşa cum a făcut-o în Islanda, de exemplu. Şi asta nu pentru că la noi, vorba lui Poincaré, lucrurile sunt luate à la légère, ci pentru că după un sfert de secol de furturi în toate stilurile şi la toate nivelurile puţini sunt cei ce se mai revoltă la auzul a încă unei ştiri pe o astfel de temă. Furtul s-a banalizat.

 • acum 6 ani

  Unde sunt banii partidelor?

  Majoritatea politicienilor anchetaţi de DNA spun că banii pe care i-au extras ilegal din diverse afaceri au mers „la partid”. Este de notorietate faptul că toate partidele au datorii la stat, motiv pentru care Camera Deputaţilor a şi adoptat amendamentele ce exceptează de la executare silită conturile de campanie ale partidelor. Apare întrebarea: unde sunt banii partidelor?

Vezi mai multe
Modifică Setările