Radu Preda

Radu Preda

Preot profesor
 • acum 2 ani

  O problemă falsă

  Recentul comunicat de presă al Patriarhiei privind luarea unor măsuri de prevenire a epidemiei în curs a tulburat şi chiar smintit mult popor din sânul Bisericii noastre. Pe bună dreptate.

 • acum 2 ani

  Sfârşitul lumii (pe scurt)

  Sociologii, antropologii, filosofii, dar nu mai puţin şi teologii au mult de lucru în aceste zile: observarea reacţiilor în faţa unui prezumat/real pericol, modul cum îşi pun oamenii şi guvernele problema, soluţiile pe care le găsesc. Sau nu.

 • acum 2 ani

  Identitatea anticomunistă

  Dincolo de cei care au găsit, după 1990 mai ales, în anticomunism doar un vehicul de afirmare, există generaţiile acelora care, majoritatea plecaţi dintre noi, s-au definit în funcţie de refuzul pactului cu diavolul dezlănţuit în istorie.

 • acum 2 ani

  Mentoratul

  Ideea nu este, desigur, nouă. Mai mult: ea este prevăzută în legea educaţiei sau în ceea ce a mai rămas nemodificat din aceasta. În ciuda textului, realitatea din spatele cuvântului este mult mai dificilă.

 • acum 2 ani

  Infernul pe finlandeză

  Ceea ce se petrece de câţiva ani cu doamna şi cu cei doi copii Simicală în Finlanda depăşeşte cadrele normalităţii instituţionale, oricât de strict croite, încadrându-se mai curând într-un scenariu de groază.

 • acum 2 ani

  Crimele comunismului: o ipotecă

  Salut scrisoarea deschisă a câtorva voci publice prin care se cere înfiinţarea în cadrul Ministerului Public a unei secţii speciale dedicată crimelor comunismului. Nu este prea târziu. Important să se şi dorească acest lucru.

 • acum 2 ani

  Un muzeu

  Da, la trei decenii de la căderea simbolică a dictaturii proletariatului, avem o lege care prevede înfiinţarea unui muzeu al ororilor comuniste. Aceasta ar merita pusă în practică mai inteligent decât textul legal ca atare.

 • acum 2 ani

  Marea iluzie

  Da, aşa este: diaspora a votat masiv, ajungând la un milion de exerciţii ale libertăţii. Cu toate acestea, nici până acum nu ştim numărul real al compatrioţilor risipiţi prin lume. Este o realitate care ne scapă printre degete.

Vezi mai multe
Modifică Setările