Ovidiu Raeţchi

Ovidiu Raeţchi

Scriitor
 • luna trecuta

  Securitatea Mării Negre – esenţială pentru rezilienţa euro-atlantică

  Nu poţi înţelege istoria şi geopolitica Mării Negre fără să urmăreşti fluctuaţia recoltelor de cereale din nord-vestul său şi rutele pe care surplusul acestora era exportat. Frecvent, civilizaţiile din regiunea Mării Negre s-au dezvoltat în relaţie directă cu destinaţia grânelor sau cu proprietarii vaselor care le transportau – fie că vorbim de Bizanţ, republicile maritime italiene (Veneţia, Genova) Occident sau Moscova.

 • acum 7 luni

  Toamna Patriarhului

  Mă număr printre cei – foarte mulţi, am impresia – care cred că bilanţul istoric al patriarhului Daniel va fi unul pozitiv. Chiverniseala Bisericii, atât de legată de numele său, era necesară, ca în întreaga societate românească, după descompunerea din ultimele decenii ale comunismului.

 • acum 8 luni

  PNL, ideile şi salvarea după Congres

  Deşi şi-a gestionat inevitabila cădere surprinzător de bine, evitând o ieşire rapidă de pe scena politică, plecarea lui Ludovic Orban din fruntea PNL era esenţială pentru a oferi partidului o minimă şansă de reconstrucţie.

 • acum 9 luni

  Ipoteza domnului Papahagi. PNL şi Ludovic Orban după Congres

  Situaţia reală a domnului Ludovic Orban în partid a fost demonstrată nu atât de înfrângerea sa lejeră în disputa pentru nominalizarea ministrului de Finanţe, cât de atacurile lansate de preşedintele PNL la adresa propriului premier şi, mult mai important, deocamdată cu jumătate de gură, la adresa preşedintelui Iohannis.

 • acum 9 luni
 • acum 10 luni

  Cum pierde Ludovic

  Faptul că noul preşedinte al PNL va fi Florin Cîţu nu mai e de circa o lună un secret pentru cei care cunosc atmosfera din PNL şi erorile care îi sunt reproşate lui Ludovic Orban, cu precădere în ultimul an.

 • acum 10 luni

  Dilema sociologică a PNL: conservatorism vs. progresism şi cadre vs. integraţionism

  „Unii zic că s-a trecut deja linia roşie în bătălia internă din PNL. Eu vă spun că nici măcar nu a început lupta! Da, va fi o luptă! Vom alege între un PNL tradiţional cu valori şi un PNLUSR! Eu voi da toată energia să nu moară PNL. Mă voi detona dacă este necesar!”, scria zilele trecute pe Facebook domnul Alin Radu Gurbet, un membru foarte activ al echipei on-line Ludovic Orban

 • acum 10 luni

  Cîţu şi cărţile

  Reacţiile la proiectul „România Educată” au fost inegale – pendulând între „foarte necesar” şi „platonic”. Având în vedere gradul mare de abstracţie al proiectului şi miza sa de termen lung, e cumva firesc să fie aşa, pentru că instrumentul cu care poţi măsura eficienţa „României Educate” mai are de aşteptat: de la remodelarea sistemului până la rezultatele produse asupra elevilor va trece ceva vreme.

Vezi mai multe
Modifică Setările