Mircea Vasilescu

Mircea Vasilescu

redactor-şef Dilema veche
 • acum 5 ani

  Nu-i dictatură. E mai mult şi mai prost de-atât

  După ce guvernul a adoptat, seara târziu, pe şest, ordonanţele care transformă justiţia într-un joc cu mingea la perete, mulţi au spus şi au gândit că ne îndreptăm spre dictatură. Mă tem că este vorba despre altceva, mai perfid. Şi cu consecinţe mai grave.

 • acum 5 ani

  Joaca de-a cuvintele mari

  Observ tot mai des că, în spaţiul nostru public, cuvinte şi noţiuni importante pentru o democraţie sînt folosite cu o mare lejeritate. Cetăţeni şi demnitari, persoane publice cu notorietate sau iluştri anonimi care scriu pe site-uri ascunşi după un nickname vorbesc despre lovitură de stat, dictatură, democraţie ori vot ca şi cum ar ronţăi seminţe de dovleac.

 • acum 5 ani

  Buzunarul cetăţeanului român

  „Creşterea economică trebuie să se vadă în buzunarul cetăţeanului român”, a spus dl Dragnea. Zis şi făcut. Abia instalat, guvernul a mărit salarii şi pensii, a tăiat taxe şi accize. Nu-i normal să-şi îndeplinească promisiunile electorale? Ba da. Dar s-ar putea să ne coste cât nu face. Şi nu numai la buzunar.

 • acum 5 ani

  Mai vrem în UE? Sau ieşim de tot?

  Văd că, după numirea noului guvern, se anunţă catastrofe în serie. Unii spun că presa va fi gâtuită mai abitir ca pe vremea lui Năstase, alţii că justiţia va fi pusă pe butuci. Multă lume crede că va fi rău, căci noua putere se va comporta abuziv, va face ce-are chef, cu baronii ei cu tot. Va reinstaura domnia corupţiei. Poate fi ceva mai rău decât atât?

 • acum 5 ani

  Lupta cu elitele

  De-a lungul tranziţiei, a revenit destul de des în atenţie chestiunea „elitelor”. S-a spus că regimul comunist a distrus elitele şi, pentru a reconstrui ţara, e nevoie de formarea unor noi elite politice şi intelectuale. Au fost dispute pe tema „elitismului” şi „antielitismului”. Dar se întîmplă şi la case mai mari.

 • acum 5 ani

  Spectacolul politic şi cititul

  „Cestiunea arzătoare la ordinea zilii” (ah, Caragiale, ce bine şi frumos le spui!) este numirea premierului, aşa-i? Ba nu, ameninţarea cu suspendarea preşedintelui. Chestii grave, de importanţă naţională, cu care nu te joci. Eu am alta: cât de prost stăm cu piaţa de carte şi cu cititul. Are legătură cu primele două.

 • acum 5 ani

  Cine are nevoie de educaţie sexuală?

  Legea intitulată (cam patetic) „pentru inocenţa copilăriei”, iniţiată de deputatul PSD Ninel Peia, a fost adoptată tacit de Senat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu ea mai departe, în Camera Deputaţilor. Dar mi se pare util să reiau aici un punct de vedere pe care l-am scris în urmă cu câteva luni.

 • acum 5 ani

  Majoritatea tăcută. Şi mulţumită?

  Au fost alegeri şi a ieşit cum a ieşit. Acum, atenţia e îndreptată spre manevrele pentru alcătuirea noului guvern. Se speculează, să dă cu presupusul, în stilul cunoscut. Dar poate n-ar fi rău să reflectăm ceva mai mult asupra unui fapt important: 60% dintre alegători n-au votat. Majoritatea tace.

Vezi mai multe
Modifică Setările