Marius Văcărelu

Marius Văcărelu

Specialist în geopolitică
 • acum 4 luni

  Partidul Geopolitic Comunist Chinez la 100 de ani

  Între meciurile cu prelungiri din Campionatul European de Fotbal şi Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a „strecurat” o ştire care are o importanţă deosebită, atât pentru prezent, cât şi pentru viitorul următoarelor decenii. Mai preciz, Partidul Comunist Chinez (PCC) a serbat pragul de 100 de ani într-o manieră mult mai strălucitoare decât o pot face membrii partidului creat în Bucureşti la 8 mai 1921.

 • acum 9 luni

  Dictaturile şi pandemia

  În vremuri tulburi ţările trec prin încordări majore, care au ca rezultat fie întărirea calităţilor morale şi intelectuale ale întregii naţiuni aflate în cumpănă, fie alunecarea spre regimuri tiranice.

 • acum 12 luni

  Ce fel de imperii ne dorim să existe în secolul XXI?

  Problematica imperiilor este una dintre cele mai importante ale geopoliticii, deoarece ele au existat în aproape întreaga istorie articulată a umanităţii, iar mulţi politicieni au visat să creeze unul – ori să îl extindă, de regulă dacă aveau cetăţenia etniei-matrice a unei astfel de construcţii politico-statale.

 • acum 1 an

  Să recunoaştem prostia în politică. Ghid universal

  Se spune că politicienii au nevoie de un popor naiv, iar oamenii de stat de consilieri cu minţi strălucite. Dacă este aşa, apare întrebarea: care este proporţia corectă dintre cele patru grupuri, pentru a se obţine cîştiguri substanţiale pentru stat şi naţiune? Mai corect spus: câtă prostie poate fi admisă în cadrul celor patru entităţi sus-amintite, pentru a nu dezechilibra sistemul politic, administrativ, social şi economic?

 • acum 1 an

  Coronavirus – orizont 2030

  Anul 2020 a devenit reper pentru istoria umanităţii din motive medicale, iar faptul că tot acum au loc alegerile prezidenţiale în Statele Unite face ca borna deceniului II să fie importantă şi din motive politice. Anii-reper în istoria umanităţii au însă conotaţii extinse, ceea ce obligă la o minimă examinare a perspectivelor viitorului, iar o primă perioadă de analiză este aceea a unui deceniu.

 • acum 1 an

  Interlopi şi arme de foc

  Moartea interlopilor nu este nicăieri un motiv de supărare pentru oamenii cinstiţi, care îşi văd viaţa, integritatea fizică şi averea pusă sub semnul întrebării de către cei care nu vor să aibă un drum integru pe acest pământ.

 • acum 2 ani

  Să schimbăm ordinea globală!

  Întrebarea anului 2020 nu se referă la posibilitatea ca acest Coronavirus să fi fost produs în laborator  sau nu, ci la un aspect care ar avea consecinţe majore pentru o perioadă lungă de timp: va fi schimbat topul marilor puteri în următorul deceniu?

 • acum 2 ani

  Cărţi, doctorate, oameni politici

  Un tânăr român va ajunge la maturitate la doar 60% din potenţialul său de productivitate, fiind pe ultimul loc în Europa, în raport de calităţile sistemelor naţionale de educaţie şi sănătate.

Vezi mai multe
Modifică Setările