Marian Staş

Marian Staş

Profesor
Vezi mai multe
 • acum 20 zile
 • luna trecuta

  NZ PM @ Harvard: Struniţi algoritmii AI!...

  Niciodată până la mesajul Jacindei Ardern, articulat impecabil atât în cheile sale politice, cât şi în parametrii de politici publice derivaţi, rostit în cadrul Harvard Commencement 2022 cu forţa unui prim-ministru (Noua Zeelandă) care ştie foarte bine ce spune şi ce face, eu nu am văzut un politician de calibru greu care să tragă un semnal de alarmă atât de serios cu privire la potenţialul distructiv al algoritmilor inteligenţei artificiale.

 • acum 4 luni

  #Art26LENîn2022 #poweredby #EDUMI. Webinar 3 martie. Feedback

  Prof. Irina Petcu şi prof. Magda Cojocea sunt fondatoarele Asociaţiei Europene a Profesioniştilor din Educaţie EDUMI, gazde de clasă ale webinarului din 3 martie, pe care l-am intitulat “Curajul pilotării curriculare – testul de leadership real al Şcolii ca sistem in 2022”. Cu peste 11000 de vizualizări în seara transmsiei live, ne-am bucurat că povestea şcolilor-pilot deja operaţionale a ajuns la şi mai mulţi profesori. Iată feedback-ul lor.

 • acum 4 luni

  Blocajul curricular - eternul şi frustrantul imens elefant roz din casa Şcolii ca sistem

  “– Cin’ să fie? Cei ca mine!... (pauză luuungă) Care-am fost miniştri şi în 2014, 2015, şi n-am avut curajul şi tăria... Ca să nu se supere prea multă lume pe noi!...” Aşa a răspuns mai ieri, dezarmant de simplu şi la obiect, ministrul Educaţiei, la întrebarea ”cine-i de vină că planurile-cadru sunt cum sunt, de ani şi ani”. Diagnostic crud, frustrant, nefardat, de top: imens deficit de leadership, la vârf, dat în fapt cu subiect şi predicat.

 • acum 6 luni

  Pledoarie pentru educaţie spirituală de secol XXI. Gând onest Patriarhului

  Preafericirea Voastră, O lecţie importantă pe care am învăţat-o în anii în care am contribuit la conştientizarea, în spaţiul public, a nevoii unei Şcoli de secol XXI pentru o Românie de secol XXI a fost aceea a angajării directe a dialogului la nivelul cel mai înalt de autoritate, responsabilitate şi decizie, atunci când subiectul a cerut aşa ceva.

 • acum 6 luni
 • acum 6 luni

  2021, anul în care pun punct protestului meu civic pentru curriculum

  2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018. 2019. 2020. 2021. Zece ani bătuţi pe muchie. Ca la nebuni. Nu în zadar. În 2021, Sistemul a livrat #bigtime: cinci şcoli de stat şi una particulară au pornit pilotări curriculare de secol XXI, negociind cu succes derogări / excepţii de la norme metodologice de paradigmă comunistă. Deci, "se” poate. Drept pentru care, azi pun punct protestului meu. Q.E.D. Yeeey!... 😊

 • acum 7 luni

  Duşul rece necesar şi ieşirea din negare a Sistemului: planuri-cadru noi, în... 2023!...

  Nu mulţi miniştri ai Educaţiei au avut curajul să denunţe public, voalat sau pe faţă, falimentul status quo-ului curricular mioritic – mai mult, să-şi şi asume resetarea întregului proces, pentru reinventarea sa structurală. Dacă nu greşesc, nici un (în două cuvinte - aşa vreau eu) ministru, până la cel în funcţie, acum. E pilula de sistem cea mai amară cu putinţă, dar critic necesară dacă vrem să scoatem Şcoala din comunism, pe bune.

Vezi mai multe
Modifică Setările