Lucian Isar

Lucian Isar

Analist economic
 • acum 3 ani

  Condiţiile Financiare din România şi ultima criză economică

  Condiţiile financiare influenţează comportamentul economic. Politica monetară şi de credit influenţează economia unei ţări prin alterarea condiţiilor financiare. O politică monetară şi de credit aerisită relaxează condiţiile financiare în criză, susţinând economia reală. O politică monetară şi de credit îmbâcsită întăreşte condiţiile financiare în criză, sufocând economia reală.

 • acum 3 ani

  28,4 milioane de euro prime BNR în criză şi tăierea salariilor românilor

  Salariile românilor au fost tăiate în 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut că nu a fost ideea lor). Propunerea de reducere a pensiilor nu a trecut de Curtea Constituţională. Greşelile de politică monetară şi de credit au făcut ca România să revină la nivelul de Produs Intern Brut (PIB) de la sfârşitul lui 2008 de abia la sfârşitul anului 2014. O criză prelungită.

 • acum 3 ani

  Aurul BNR din străinătăţi: Contractele cap la cap, costul de oportunitate şi bonusul BNR

  BNR menţine aproximativ 60 de tone de aur în străinătăţi, altele decât Moscova, unde mai păstrează circa 100 de tone aparent pentru a avea discuţii fructuoase la fiecare 10 ani. Aurul menţinut de BNR în primele străinătăţi este aur tranzacţionabil, adică aur care poate fi folosit de BNR, printr-o pleiadă de instrumente să producă randamente pozitive pentru statul român.

 • acum 3 ani

  Cine şi-a „tras” bonus din împrumutul de la FMI?

  Anumiţi angajaţi ai BNR (Banca Naţională a României)! Nu e glumă. „Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare. Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit.”

 • acum 3 ani
 • acum 3 ani

  Brexit. No panic

  Votul britanicilor este în favoarea ieşirii din UE. Brexit e pe bani. Pe mulţi bani. Pentru unii. Este clar că războiul hibrid funcţionează şi punctele forţe sunt grupările extremiste. Este o greşeală majoră a lui Cameron.

 • acum 3 ani

  Cum faci un cadou la achiziţia unei bănci, pe bune

  Există o perioadă în istoria recentă a României în care conflictul de interese şi cadourile guvernau privatizările. Este acea perioadă despre care se tot zvoneşte negocierea prescrierii faptelor. Nasol cu spălarea banilor ce are o perioadă de prescriere mare.

 • acum 3 ani

  „Cu cash colateral”

  Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

Vezi mai multe