Liviu Rotman

Liviu Rotman

Profesor SNSPA
 • acum 6 ani

  Israel-Gaza 2014. Câteva reflecţii

  Au trecut două săptămâni  de la încetarea focului - pe o perioadă nedefinită - între Israel şi Hamas. Nu, nu s-a întors încă pacea în zonă. Este o situaţie provizorie, dar ni se oferă liniştea relativă pentru unele reflecţii.

 • acum 7 ani
 • acum 7 ani

  Câteva gânduri după dispariţia lui Ariel Sharon

  Aşa cum era firesc, ecourile multiple generate de dispariţia lui Ariel Sharon s-au stins. De acum înainte, istoria este cea care va trata personalitatea dispărutului, rolul său, meritele şi scăderile sale. Tonul special al ceremoniilor, dominat de emoţie firească, emoţie amplificată de greaua şi lunga boală, ce l-a scos din atenţia publică timp de 8 ani, este înlocuit cu o analiză obiectiva a celui care a fost Ariel Sharon.

 • acum 7 ani

  Antisemitismul: O prezenţă a actualităţii politice maghiare

  În prima săptămâna a lunii mai a avut loc, la Budapesta, şedinţa anuală a Congresului Mondial Evreiesc. Alegerea este insolită, căci, de regulă, întrunirea are loc la Ierusalim. Decizia de ieşire din rutină se explică prin dorinţa transmiterii unui mesaj de îngrijorare faţă de escaladarea antisemitsmului în peisajul politic maghiar. Acesta poate fi lesne depistat în discursul politic, mass-media, manifestări cotidiene etc.

 • acum 7 ani

  Scurt comentariu la „Scurte comentarii”

  Citesc cu oarecare întârziere un material, intitulat „Scurte comentarii pe problema secuiasca” al profesorului universitar Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii Etnice al Academiei Române. Demersul domniei sale este o pledoarie în favoarea tezei „secuii nu sunt unguri”.

 • acum 7 ani

  Holocaust şi abuzul de semantică

  În spaţiul public românesc am asistat în ultimele luni la cîteva puseuri ale discursului negationist la adresa Holocaustului. Aş zice se putem obseva, atît ca intensitate, dar mai ales ca tematică, o revenire a acestuia la caracteristicile din anii `90.

 • acum 7 ani

  Odessa şi hermeneutica barbariei

  Premiera unui excelent film al regizorului Florin Iepan a născut din nou  un val de reacţii. Ca de obicei, atunci când se atinge, cel mai sacru tabu posibil, temetica Holocaustului.

 • acum 7 ani

  Aplauze sub cupola Academiei

  Un fapt a reţinut atenţia opiniei publice. La 14 februarie, au răsunat aplauze în aula Academiei Române. Ar părea un fapt divers, ce se repetă des, o modalitate firească de omagiere în acest loc sacru al ştiinţei şi culturii naţionale.

Vezi mai multe