Florentina Ţone

Florentina Ţone

Jurnalist
 • acum 5 luni

  Culmi de Festival: călătorie emoţionantă în viaţa şi sfârşitul Ioanei d’Arc

  Desigur că ediţia a XXIV-a a Festivalului Enescu a avut multe înălţimi, multe după-amieze, seri aşteptate cu sufletul la gură, dintr-o gamă variată de motive – iar printre cele mai aşteptate, chiar de la anunţarea programului, în urmă cu un an, a fost acest „Jeanne d’Arc au bûcher” (Ioana d’Arc pe rug), oratoriul lui Arthur Honegger, pe un libret compus de Paul Claudel.

 • acum 6 luni

  Jurowski şi Enescu: declaraţie de dragoste

  Mă îndrept către concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, din 5 septembrie, într-un metrou inscripţionat cu însemnele Festivalului – ce întâmplare bucuroasă. Şi una şi mai şi: la trecerea de pietoni dinspre Sala Palatului stau umăr la umăr cu o englezoaică get-beget, îmbrăcată într-o minunată ie românească, cu cusături mărunte, verzi şi cu istorie – vechimea pânzei vorbeşte de la sine.

 • acum 6 luni

  Muzicanţii din Berlin

  Pe cei din Bremen nu i-am auzit în Festival, au rămas să-şi ducă mai departe planurile şi poveştile şi să sperie tâlhari, dar pe cei din Berlin i-am ascultat spre miezul nopţii la Ateneul Român şi spun doar atât: violonceliştii Berliner Philharmoniker, un ansamblu închegat, rotund, melodios, rămân şi azi, la o săptămână de la debutul Festivalului, una dintre cele mai frumoase întâmplări ale acestei ediţii.

 • acum 6 luni

  Petrenko. Kirill Petrenko

  „E fantastic să începi Festivalul cu cea pe care o putem numi cea mai mare orchestră a lumii, care cântă Simfonia a IX-a acum, când sunt atâtea probleme în Europa. Aştept cu nerăbdare acest concert şi Festivalul în ansamblul său“. Lawrence Foster, la Bucureşti, cu câteva ore înainte de debutul ediţiei XXIV a Festivalului George Enescu.

 • acum 6 luni

  A început Luna Enescu

  ...căci e pregnantă senzaţia – evaluând oamenii, cifrele şi proiectele asociate – că Festivalul Enescu creşte, creşte, că te poţi bucura de atmosfera şi de energia lui şi dacă nu eşti, la propriu, în Sala Palatului şi la Ateneu, ci în alte săli, în alte spaţii, în muzee, pe stradă, în benzinării.

 • acum 6 luni

  De ziua lui Enescu

  ...ascult Andantino cantabile din Sonata enesciană nr. 2 în do major pentru pian şi violoncel şi Fata cu părul bălai a lui Debussy, în aula Palatului Cantacuzino, şi mă declar fericită.

 • acum 1 an

  Stagiune strălucitoare a Filarmonicii „George Enescu“

  Vă spun doar atât: nu mă cautaţi toamna asta pe-acasă. N-o să mă găsiţi. O să mă găsiţi în schimb, seri la rândul, la Ateneul Român – într-atât de impresionantă, de îmbucurătoare e lista invitaţilor. Iată: Anna Fedorova, Mischa Maisky, Valeriy Sokolov, David Grimal... cu un maxim de strălucire pe 15 decembrie, când urcă pe scena Sălii Mari frumoasa, exuberanta Khatia Buniatishvili.

 • acum 1 an

  Alb. Negru. Roşu. Trilogie cu violoncel

  Nicicând în istoria Concursului Internaţional George Enescu nu s-a întâmplat ca patru violoncelişti – nu trei, cum e cutuma – să intre în finală. Decizia de anul acesta trimite, desigur, la calităţile extraordinare ale finaliştilor şi la nivelul artistic cu totul ridicat al întregii secţiuni, care a cerut, chiar de la bun început, rescrierea regulilor jocului.

Vezi mai multe