Dorin Stănescu

Dorin Stănescu

Istoric
 • acum 3 ani
 • acum 4 ani

  Centenarul intrării SUA în Primul Război Mondial

  Din 1914 şi până în 1918, mai toate naţiunile europene s-au aflat cuprinse într-o încleştare pe viaţă şi pe moarte definită în secolul trecut de către istoricul şi diplomatul american George Kennan ca fiind „sămânţa roditoare a marii catastrofe a acestui secol”.

 • acum 4 ani

  Iaşul în Marele Război. Crăciunul Reginei Maria în refugiul de la Iaşi din decembrie 1916

  Săptămâna trecută, Iaşul a fost gazda unor manifestări coordonate de Departamentul CENTENAR, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Banca Naţională a României, prin care s-a marcat trecerea a 100 de ani de la un moment important din istoria noastră, când autorităţile române au fost nevoite să se refugieze aici după ce Bucureştiul a fost ocupat de armata germană.

 • acum 4 ani

  Cronicar prin memoriile Marelui Război. Adevăruri incomode - Campania din 1916, văzută de Generalul Averescu

  Despre Campania Armatei Române în anul 1916, la o sută de ani de la eveniment, s-a vorbit relativ puţin în spaţiul nostru public, iar acest fapt se datorează felului nostru de a ne raporta la trecut. Pare că vrem să uităm momentele delicate şi să nu învăţăm lecţiile istoriei. Doar câteva dezbateri au fost dedicate intrării României în Primul Război Mondial, mare parte desfăşurate în cadrul Congresului Istoricilor de la Cluj.

 • acum 4 ani

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Generalul care ne-a oprit ofensiva din Ardeal în 1916

  La sfârşitul lunii august 1916, armata română înainta triumfal în Transilvania. În doar câteva zile toate luptele cu armata imperială austro-ungară au fost câştigate de către soldaţii noştri. Campania militară iniţiată de români părea un galop de sănătate. Dar, din păcate, auspiciile favorabile aveau să se transforme într-un coşmar pentru armata noastră.

 • acum 4 ani

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Însemnările surorii lui Ion I.C.Brătianu

  Într-unul din episoadele trecute afirmam că, în general, literatura memorialistică a Marelui Război a fost una dominată de bărbaţi, evident şi pentru că războiul este în esenţa sa o istorie masculină. Alături de această realitate, se mai adaugă şi faptul că în lumea românească a începutului de secol XX, egalitatea de gen nu există.

 • acum 4 ani

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Fiica ambasadorului

  Călătoria noastră prin literatura memorialistică a Primului Război Mondial continuă cu un episod aparte, anume acela al Marelui Război văzut din perspectiva fiicei ambasadorului Franţei la Bucureşti, martor ocular şi actor al întâmplărilor petrecute în spaţiul românesc în perioada 1916-1917.

 • acum 4 ani
Vezi mai multe
Modifică Setările