Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Economist
 • acum 2 luni

  Chestiunea Energiei şi bugetul public

  Criza financiară şi pandemia au suit datoria publică de la cca 15% din PIB în 2008 la peste 47% din PIB la finele lui 2020 – este drept şi în contextul unor politici fiscale prociclice.

 • acum 6 luni

  PNRR, adevăr şi neadevăr

  Am fost întrebat de Hotnews ce cred despre PNRR. Discuţia poate fi amplă. Aici voi exprima numai câteva gânduri; mă refer şi la inexactităţi, sau chiar neadevăruri afirmate în dezbaterea publică. Nu voi intra în anatomia, viscerele PNRR, fiindcă nu este treaba mea.

 • acum 6 luni

  Viitorul Europei (Uniunii): Vox civitas contează mult, dar nu rezolvă totul

  O dezbatere largă privind viitorul Europei (Uniunii Europene) a fost demarata în mod oficial la 9 mai, a.c. În fapt, discuţii ample în acest sens se desfăşoară de mai mult timp şi sunt reflectate în documente şi analize ale Comisiei Europene, ale Parlamentului European, de dezbateri în Consiliul European.

 • acum 7 luni
 • acum 8 luni

  Responsabili şi iresponsabili în pandemie

  Epoca modernă abundă de situaţii în care date clare au fost negate, respinse cu obstinaţie, cu vehemenţă. Ai spune că este firesc având în vedere că nu poate fi eliminată controversa în dialog, ca stimul pentru identificarea ieşirii din impas (mai mare sau mai mic), pentru căutarea adevărului; intervin nu arareori şi interpretări filosofice diferite.

 • acum 9 luni

  Schimbarea de climă şi spectrul „civilizaţiilor hidraulice“

  Războiul contra Pandemiei nu este câştigat încă, dar avem vaccinuri acum şi distribuţia lor pe scară largă este numai o chestiune de timp. Chiar dacă vom mai fi „vizitaţi“ de duşmani biologici, de agenţi patogeni, lecţiile desprinse din această pandemie este de presupus că ne vor ajuta să avem comunităţi, societăţi mai reziliente.

 • acum 9 luni

  Democraţia nu este o întâmplare

  A devenit un laitmotiv în conversaţia publică teza că democraţia este fragilă. Într-un eseu din New York Times se poate citi că „democraţia este pentru zei” şi că nu trebuie să fim surprinşi că oamenii nu o pot păstra (Costică Bradatan, NYT, 15 iulie 2019). Se mai spune că dominante pentru om sunt instincte de supravieţuire şi reproducere, de putere.

 • acum 10 luni

  Bitcoin şi fenomenul Reddit – există o explicaţie comună?

  Noile tehnologii, internetul, ca suport pentru Social Media, pot acţiona ca factor de „democratizare” a accesului la dialog, la viaţa socială şi politică, la decizie. Ca să folosesc un concept al lui Albert Hirschman din „Exit, voice and loyalty” (1970), „vocea” (voice) se poate auzi de la aproape oricare cetăţean, în orice problemă. Mulţi dintre cei tăcuţi pot căpăta astfel voice.

Vezi mai multe
Modifică Setările