Dan Caragea

Dan Caragea

Profesor universitar
 • acum 2 ani

  Miss Simona Halep

  Deşi nu este o practică jurnalistică cuviincioasă, mă văd nevoit să republic un articol, adaptat şi îmbunătăţit, pentru a atrage atenţia compatrioţilor asupra felului cum trebuie să pronunţe numele acestei mari sportive.

 • acum 3 ani

  „Perle de cultură“

  Toată lumea cu oarecare instrucţie ştie ce sunt perlele, vreau să spun acele sfere sidefii extrase din scoici, sau cele artificiale, de imitaţie, fără valoare deosebită. Perlele naturale erau culese de pescuitori, dar azi sunt obţinute prin stimulare umană — aşa numitele „perle de cultură“. Despre acestea vom vorbi în cele ce urmează, dar în sens ironic, cu ghilimelele de rigoare.

 • acum 3 ani

  Suferinţele domnului Andrei Caramitru

  Un aprins conflict lingvistic, şi nu numai, pe Facebook şi în presă, pe o temă de corectitudine politică: are termenul „holocaust“ un singur sens şi o unică folosire în limbă? Fără contraofensivă („mea culpa“ asumată) şi fără miză reală, dacă judecăm la rece o opinie şi trei replici iscate în furia momentului, fără ca cineva să mai deschidă şi dicţionarul.

 • acum 3 ani

  Discursul domnului Donald Tusk, la Ateneu

  Domnul Donald Tusk este a doua personalitate poloneză, după papa Ioan Paul al II-lea, care ţine o cuvântare în limba română în timpul unui act solemn. Discursul Domniei Sale nu s-a adresat doar audienţei din incinta Ateneului, ci întregii naţiuni române care l-a aplaudat pe reţelele sociale.

 • acum 3 ani

  România în bucate (1): salata de boeuf

  Dacă etimologia sărbătorii numite Crăciun rămâne neelucidată, bucatele pe care românii le pun pe masă, atunci sau de Revelion, ne sunt, lingvistic vorbind, mai puţin învăluite în mister.

 • acum 3 ani

  Gafele doamnei premier

  Presa ne înştiinţează cu promptitudine şi chiar cu o anume voluptate ori de câte ori doamna prim-ministru mai scoate pe gură vreo bazaconie lingvistică. Ultima făcută public se pare că a fost zilele trecute.

 • acum 3 ani

  Un comunicat al Uniunii Scriitorilor

  Uniunea Scriitorilor din România a emis comunicatul „Despre degradarea limbii române în spaţiul public“. Este bine ca scriitorii să-şi exprime şi pe această cale indignarea faţă de nevolniciile limbii scrise şi vorbite în comunitate. Şi mai bine ar fi dacă, în afara unei afabile disponibilităţi, USR ar interveni într-o manieră directă şi iscusit gândită în viaţa publică.

 • acum 3 ani

  Amarnicul discurs al doamnei Alina Mungiu-Pippidi

  Doamna Alina Mungiu-Pippidi a publicat de curând pe blogul „România curată” un articol în contra „lumpendiasporei“ şi „mahalalei“ româneşti din Occident. Articolul merită o analiză a discursului, fie şi pentru nevoia de a înţelege de ce un astfel de text i-a ieşit autoarei… „curat murdar“.

Vezi mai multe
Modifică Setările