Cristina Diac

Cristina Diac

 • acum 9 ani
 • acum 9 ani

  Ceauşescu, Tito şi Balcanii

  În plină efervescenţă diplomatică, la începutul anilor 70 Nicolae Ceauşescu a încercat să strice înţelegerile celor două mari super-puteri, SUA şi URSS, în dosarul complicat al demilitarizării. Deşi s-a străduit, încercarea n-a avut sorţi de izbândă, fiind respinsă atât de sovietici, cât şi de americani.

 • acum 9 ani
 • acum 9 ani

  Cum şi-a petrecut Ceauşescu vacanţa de vară în 1973

  De la începutul lui iulie până spre capătul lunii august 1973, Nicolae Ceauşescu s-a mutat pe litoral, la reşedinţa de la Mangalia. Acolo a primit ambasadori, ziarişti, pe Jean Bedel Bokassa, preşedintele Africii Centrale. A revenit de câteva ori în Bucureşti pentru obligaţii oficiale, a voiajat apoi pe insula Brioni, să-l întâlnească pe Tito. A trebuit să bifeze şi o vizită în Uniunea Sovietică, pe care a scurtat-o cât a putut.

 • acum 9 ani

  Ceauşescu şi gândirea negustorească

  La începutul anilor '70, Nicolae Ceauşescu s-a zbătut să impună oamenilor de afaceri din Vest o idee: firmele mixte. Voia să obţină - scump dar legal - preţioasele secrete de fabricaţie ale mărfurilor occidentale. În discuţiile cu industriaşii de la Rolls Royce, Fiat ori alte companii importante şi-a probat din plin talentele de afacerist.

 • acum 9 ani

  Ceauşescu-Willy Brandt, relaţie politicoasă, dar rece

  În iunie 1973, Nicolae Ceauşescu a mai bifat o mare capitală europeană. După Roma şi Vatican, venise rândul Bonn-ului. Sperase să-l câştige pe Willy Brandt şi să obţină cât mai multe avantaje economice pentru România. În chestiunea Berlinului - care-i interesa pe germani în mod special - n-a ieşit din cuvântul sovieticilor.

 • acum 9 ani

  Ceauşescu, în goană nebună după credite

  În anii '70, Ceauşescu a fost un mare partizan al împrumutării României de pe pieţele internaţionale. N-a fost vizită în 1973 unde să nu fi cerut bani cu împrumut. În condiţiile dictate de el - desigur.

 • acum 9 ani

  Ceauşescu se vedea la putere cel puţin până în 1980

  La începutul deceniului opt, s-a instalat în fruntea Comisiei de Prognoză, rebotezată Consiliul Suprem al Dezvoltării Economice şi Sociale în 1973. Misiunea acestei instituţii era să planifice mersul maşinăriei economice până în 1980.

Vezi mai multe
Modifică Setările