Cristian Preda

Cristian Preda

Profesor ştiinţe politice
 • acum 7 luni

  Un talent românesc: irosirea timpului

  S-au făcut două luni de când Florin Cîţu l-a demis pe Stelian Ion. Criza declanşată astfel e azi mult mai gravă decât îşi închipuiau şi cei mai riguroşi pesimişti. S-a ajuns aici şi pentru că s-a pierdut timpul. Ultimele zile o arată foarte clar: decizia PNL privind formula de alcătuire a guvernului şi depunerea listei miniştrilor a fost întârziată de o călătorie a preşedintelui în Egipt. E oare irosirea timpului cel mai mare talent al românilor?

 • acum 7 luni

  Vom avea oare la Palatul Victoria un liberal cu epoleţi?

  Acum o săptămână, întrebarea politică nr. 1 era dacă un fost premier şi înalt demnitar european va putea cârpi haina coaliţiei croite acum 10 luni. Azi, problema e cu totul alta: nu mai e vorba să avem un guvern majoritar, ci unul minoritar, iar partidele cugetă dacă să se lase pe mâna unui general, distins într-o bătălie din Irak, acum aproape două decenii. Cum s-a ajuns la soluţia unui liberal cu epoleţi? Patru sunt factorii determinanţi.

 • acum 7 luni

  Un piroman la Cotroceni

  Atunci când i-a chemat la Cotroceni pe liderii partidelor politice, pentru a numi un nou premier, Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că nu-i deloc sigur că prima rundă a consultărilor „va duce la o soluţie”. După ce a ascultat ce-au avut de zis formaţiunile parlamentare, preşedintele l-a desemnat, totuşi, pe Dacian Cioloş drept candidat la postul de prim-ministru. A văzut Iohannis cu adevărat în şeful USR o soluţie?

 • acum 7 luni

  Ce guvern vom avea? Trei nunţi şi-o înmormântare

  Aşa cum era de aşteptat, guvernul instalat în decembrie a fost răsturnat marţea trecută în Parlament, cu 281 de voturi, cu 47 mai multe decât era necesar. Negocierile pentru a forma un altul nu au început imediat, preşedintele amânând primele consultări pentru luni. Ce poate ieşi din ele?

 • acum 8 luni

  În aşteptarea moţiunii de cenzură

  Marţi se votează o moţiune de cenzură depusă de PSD. Orgoliul celui mai mare partid parlamentar a măturat moţiunea semnată de USRPLUS şi AUR şi înregistrată la Camere înaintea celei iniţiate de Ciolacu & co. Partidele s-au pregătit pentru acest vot. Cel mai greu i-a fost, de bună seamă, PNL.

 • acum 8 luni

  Partidul lui

  În ultimele 4 luni, PNL a urmat regulile interne privind alegerea unui lider. Publicul larg a aflat rezultatele din fiecare filială şi ciondănelile celor doi candidaţi la şefie. La final, congresul a semănat mai curând cu un meci de baschet al unor liceeni decât cu deliberările unor adulţi care promit modernizarea ţării. Rezultatul satisface o singură persoană. Pe preşedintele Iohannis. Toţi ceilalţi actori politici sunt nemulţumiţi.

 • acum 8 luni

  Preşedintele ne recomandă golful

  O după-amiază de sâmbătă, la început de toamnă. Televiziunile transmit ştiri despre multe îmbolnăviri şi puţine vaccinări, despre facturi mari la energie, despre criza de guvern şi cearta dintre cei doi penelişti care vor şefia partidului... Tocmai când credeai că urmează o ştire şi mai rea, crainica anunţă pe un ton vesel: „avem breaking news, dragi telespectatori! Klaus Iohannis ne recomandă să jucăm golf, e un sport pentru orişicine!”.

 • acum 8 luni

  Poate rezista Cîţu în fruntea guvernului?

  Ultima săptămână a agravat criza politică. Moţiunea de cenzură USRPLUS-AUR a fost depusă la Camere, apoi contestată la CCR. Partidul lui Barna şi Cioloş şi-a retras miniştrii din guvern, iar premierul a concediat şi secretarii de stat ai acestei formaţiuni. Cabinetul e, de-acum, minoritar. Klaus Iohannis, în vizită-n Elveţia, a declarat că guvernul poate merge mai departe. Dar cât şi, mai ales, cum anume?

Vezi mai multe
Modifică Setările