Christian Tămaş

Christian Tămaş

Orientalist
 • acum 2 ani

  Ce nu te omoară te face mai puternic?

  În lumina evenimentelor din ultima vreme, Uniunea Europeană pare să fi intrat într-un proces de destabilizare destul de serios, puternic accentuat în fundal de migraţia islamică devenită, prin efectele sale negative, o veritabilă coloană a cincea care a declanşat un adevărat cutremur, ale cărui unde de şoc se resimt şi de partea cealaltă a Atlanticului.

 • acum 2 ani

  Un an însângerat

  Un an însângerat pentru mulţi, marcat de război, catastrofe umanitare şi atacuri teroriste. După Bruxelles, Nisa şi Istanbul, pentru a numi doar câteva dintre „teatrele de operaţiuni” ale islamismului jihadist, a venit şi rândul Berlinului.

 • acum 3 ani

  Migraţia, un nou tip de jihad?

  În ultimele două decenii, din ce în ce mai mulţi ideologi moderaţi ai fundamentalismului islamic consideră că lupta armată reprezintă doar un mod de răspândire a islamului, ea putând fi înlocuită cu alte mijloace.

 • acum 3 ani

  Un război deja pierdut?

  În luna mai a acestui an serviciile secrete americane avertizau, potrivit cotidianului Washington Post* (Guien 2015), că Europa urma să fie în curând ţinta unor atacuri armate din partea Statului Islamic, considerat capabil de a lansa atacuri superioare din punct de vedere calitativ celor de până acum.

 • acum 3 ani

  „Vinerea neagră” la Paris

  Amploarea tragediei sângeroase petrecute în seara zilei de 13 noiembrie la Paris pare să înceapă să-i trezească la realitate pe actorii implicaţi într-o măsură sau alta în războiul haotic purtat împotriva Statului Islamic, soldat până în prezent cu sute de mii de morţi şi de refugiaţi. Spun „pare”, deoarece nimic nu este sigur într-un conflict care durează de prea multă vreme şi care nu dă semne că va înceta prea curând.

 • acum 4 ani

  Franţa atacată din nou. Prima decapitare pe sol european

  După atacurile din ianuarie, care au avut drept ţintă redacţia jurnalului parizian Charlie Hebdo şi un supermarket frecventat de evrei, Franţa intră din nou în atenţie prin atacul din 26 iunie îndreptat împotriva unei fabrici de produse chimice din apropiere de Lyon.

 • acum 4 ani
 • acum 4 ani

  Occident contra islam. Începutul sfârşitului?

  Dincolo de clasificări şi interpretări, fie el fundamentalist, neotradiţionalist sau liberalist, islamul şi societăţile umane pe care le-a generat rămâne la fel de teo-orientat, pe cât de antropo-orientat rămân Occidentul şi societăţile care se guvernează în conformitate cu doctrinele sale.

Vezi mai multe