Andrei Pleşu

Andrei Pleşu

Scriitor
 • acum 2 ani

  Vintilă Mihăilescu. O reamintire

  În vara trecută, Vintilă Mihăilescu îmi scria din spital: „Să cogitezi despre descompunere, ce lux! Să o trăieşti, ce mizerie! Mama lor de intelectuali... Asta e tot ce am putut «gîndi» în această perioadă... (...). Îti dau veşti cînd ies din Tunel“ …şi semna: Vintilă intunelitul.

 • acum 2 ani

  Mici lecturi de carantină

  Rapidă diagnoză sociologică. Există patru categorii de oameni (apud Carlo M. Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilităţii umane): 1) neajutoraţii („Fraierii“): cînd fac ceva, ei pierd şi alţii cîştigă;

 • acum 2 ani

  Note, stări, zile

  N-am fost în confidenţa domnului Ion Iliescu, n-am făcut parte din partidul lui şi din cercul „apropiaţilor“ şi nu am o imagine proprie despre „evenimentele“ de la sfîrşitul lui decembrie 1989.

 • acum 2 ani

  Ce se poate găsi într-un birou gol – Memorialistică –

  Astăzi, cînd asistăm la vioaie şi imprevizibile schimbări de guvern, ne putem gîndi, cu un inocent amuzament, la detalii nesemnificative în aparenţă, dar care, în iureşul schimbării, îşi au pitorescul lor. De pildă, cum laşi, la plecare, un birou ministerial, respectiv ce surprize poate găsi urmaşul cînd se instalează în noul său fotoliu.

 • acum 2 ani

  În apărarea celor fără apărare

  Cu mai multe zile în urmă am primit un text din partea doamnei avocat Sandra Grădinaru, din Iaşi, conferenţiar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Am avut prilejul să o văd vorbind în cîteva emisiuni de televiziune şi am fost plăcut impresionat de discursul dînsei: ferm, profesionist, convingător şi, mai ales, foarte angajat civic, dincolo de „tehnicalităţile“ propriu-zise ale meseriei (dar fără neglijarea lor).

 • acum 2 ani

  Multiculturalism

  De o bună bucată de vreme, orice (re)întîlnire cu Vestul european este o întîlnire cu policromia multiculturală. Nu în aceeaşi măsură peste tot şi nu cu aceleaşi efecte. Dacă, de pildă, la Paris, strada şi trecătorii ei şi-au schimbat masiv chipul în ultimii ani, astfel încît simpatizantul tradiţional al locului are dificultăţi să se regăsească în „actualitatea“ lui, la Viena lucrurile arată mult mai cordial, mai încurajator.

 • acum 2 ani

  Vremuri tulburi, oameni de mîna a doua

  Criza lumii de azi (şi a României) e boală veche. Iată cum o descrie Alexis de Tocqueville în 1835 (Despre democraţie în America, trad. românească, Humanitas, 1995):

 • acum 2 ani

  De citit, de recitit

  Cu mai mulţi ani în urmă, am dat, într-o antologie, peste o mulţime de texte ale lui Nae Ionescu de o actualitate aproape neverosimilă.

Vezi mai multe
Modifică Setările