Adrian Cioroianu

Adrian Cioroianu

Profesor universitar, istoric
 • acum 2 ani

  Nicolae Ceauşescu se năştea acum 100 de ani. Fapte şi ficţiuni despre fostul „Conducător“

  Intr-o istorie contrafactuală, dacă şi-ar fi dat demisia în anul 1985 (să zicem), N.C. ar fi murit probabil în patul său, regretat de unii şi bucurându-i pe alţii. Dar nu a făcut-o ‒ şi a terminat în 1989 printr-o umilire supremă, ca un comandant încă suprem al forţelor armate ce era în cursul dimineţii şi care, în cursul după-amiezii, a ajuns să facă autostopul pe un drum din Dâmboviţa.

 • acum 2 ani

  Lunga tinereţe de intelectual ştrengar a lui Neagu Djuvara

  Încă şi mai importantă rămâne acea senzaţie de tinereţe pe care Neagu Djuvara o iradia la orice apariţie. Indiferent de vârsta despre care vorbim, acest om a murit tânăr. În preajma lui, toţi ceilalţi, oameni de la 7 la 77 de ani, cum se spune, ne simţeam copii. Sub privirea lui ştrengară de om inteligent, Istoria şi istoriile căpătau o formă şi un conţinut.

 • acum 2 ani
 • acum 3 ani

  Despre „cazurile” uluitoare ale unor franco-români

  Românii ajunşi în Franţa sunt, deopotrivă, un capitol de Istorie şi, pe de altă parte, este limpede că fiecare dintre ei are propria sa istorie – una care nu poate fi cuprinsă într-o grilă nivelatoare. Este imposibil să trasezi un „portret robot” al românului ajuns în Franţa – după cum nu poţi face acest lucru cu portughezii din Franţa, cu grecii, albanezii, tunisienii ş.a.m.d.

 • acum 3 ani

  23 august 1944 - şapte idei şi o propunere de concluzie

  Nu-i încurajez pe cei care se lamentează că noi am fi trădat Germania în acel 23 august. Îi rog pe cei care cred aceasta să citească mai multă istorie: eventual, să vadă pe câţi aliaţi a trădat şi câte alianţe a schimbat în plan extern Otto von Bismark în cariera lui de cancelar. SINGURA MIZĂ REALĂ A POLITICII EXTERNE E INTERESUL NAŢIONAL - restul e retorică.

 • acum 3 ani

  Turcia 2016 – detalii (?) pentru cei ce vor să ştie mai multe (Geopolitică aplicată, ep. 09)

  Turcia nu este numai o destinaţie a vacanţelor noastre all-inclusive la preţuri rezonabile, ci şi un aliat la Marea Neagră. Ceea ce va urma după noaptea de 15-16 iulie a.c. este chiar mai important decât ceea ce a fost. Ce lecţie va trage preşedintele Recep Tayyip Erdogan? – iată ceva ce va determina nu numai soarta Turciei în viitor, ci şi bună parte din soarta zonei (în care se află şi România) şi a lumii occidentale şi orientale deopotrivă.

 • acum 3 ani

  Noi avem mai mare nevoie de britanici, sau ei de noi? – this is the question. Despre Brexit, fără prejudecăţi (Geopolitică aplicată, ep. 08)

  În Birstall (în Nordul Angliei), un bărbat de 52 de ani a omorât-o, cu focuri de pistol şi cu lovituri de cuţit (!), pe deputata laburistă Jo Cox, o tânără politiciană de 41 de ani şi mamă a doi copii. Curentul Bremain ‒ pentru rămânerea Marii Britanii în UE ‒ pare a fi recuperat un uşor avans. Va rămâne Jo Cox în istoria noastră comună drept femeia care a salvat UE din una dintre crizele sale reale?

 • acum 4 ani

  Teroriştii din Bruxelles lovesc în simbolurile noastre – inclusiv în Batman, Superman sau Tintin. Geopolitică aplicată, ep. 07

  Desigur, în ochii celor constrânşi de corectitudinea politică este riscant să vorbeşti astăzi despre superioritatea Occidentului. Numai că unele lucruri merită spuse ‒ şi reamintite, dacă e nevoie. Occidentul nu e nici pe departe perfect – dar, cel puţin în unele capitole ale societăţilor sale, este mai bun decât realitatea pe care o oferă alte spaţii. Şi poate din acest motiv este şi lovit de terorişti.

Vezi mai multe